C. Dementia

D. Depression

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

2. The presence of delusions, hallucinations, and disturbed cognitive function indicates:

A. Organic brain syndrome

B. Paranoid psychosis

C. Dissociative hysteria

D. Obsessive-compulsive disorder Malingering-external motivation + Factitious disorder intentionally produced physical/psychological symptoms just to assume the sick role.

Hysteria/the conversion disorder psychological factors associated with initiation or exacerbation of neurological or medical disorder which are unexplained by any organic etiology. Neurotransmitters are most implicated in the patho­physiology of mood disorders.

Marked disturbance in personality, with impairment in social, interpersonal, and occupational functioning. Marked impairment in judgment and absence of understanding of illness (loss of insight) Presence of the characteristic symptoms like delusions and hallucinations.

3. The difference between neurosis and psychosis is:

A. Severity

B. Insight

C. Clinical features

D. Duration of onset

Features of psychosis include

Gross impairment in reality testing

4. Cognition is:

A. Perception

B. Thought

C. Behaviour

D. Feeling

Cognition – thinking

Conation – action

Affect – feeling

5. Delusion is a disorder of:

A. Perception

B. Thinking

C. Intelligence

D. Judgment

Hallucination, illusion – are disorders of perception

6. Hallucination is a disorder of:

A. Perception

B. Thinking

C. Intelligence

D. Memory

7. Primary delusions are characterised by disorders of:

A. Thought

B. Obsession

C. Hallucination

D. Loosening of association

8. All the following are true about hallucinations, except:

A. It represents a state of inner subjective space

B. It is dependent of the observer

C. It is as vivid as sensory perception

D. It occurs in the absence of perceptional stimulus

9. The main excitatory neurotransmitter in the CNS is:

(AI-2003, Pg-W9-SOP)

A. Cysteate

B. Acetylcholine

C. Aspartate

D. Glutamate

Inhibitory neurotransmitter is GABA

10. 25-years house wife come to the psychiatry outpatients department complaining that her nose was longer than usual. She felt that her husband did not like her because of the deformity and had developed relationship with the neighboring girl. Further she complained that people made fun of her. It was not possible to convince her that there was no deformity. Her symptoms include:

A. Delusion

B. Depersonalization

C. Depression

D. Hallucination

Delusion is a disorder of thinking, which is a firm, fixed, unshakable, and held with strong conviction, irrespective of sociocultural and educational background. The content of it being bizarre but not always.

11. Neologism is:

A. Minting of words

B. Totally

C. Has some meaning

D. Modification of word

8B 9D 10A 11B

Neologisms:

Newly formed words or phrases whose derivation cannot be understood parathions – word approximations where normal words are used in an unconventional or distorted way, but the derivation can be understood.

12. Delusion is a false belief which is:

A. Reasonable

B. Comprehensible

C. Both of the above

D. None of the above

Delusion is a false unshakable belief which is not amenable to reasoning and us not in keeping with the patient’s sociocultural and educational background.

13. Auditory hallucinations are seen in all of the following except:

A. Hysteria

B. Mania

C. Amphetamine toxicity

D. Schizophrenia

14. Tactile hallucinations are associated with:

A. Schizophrenia

B. Cocaine psychosis

C. Temporal lobe epilepsy

D. All of the above

15. Pseudo-hallucinations are not said symptoms of:

A. Hysteria

B. Schizophrenia

C. Pseudo-neurotic schizophrenia

D. Malingering

16. Delusion is seen in all, except:

A. Mania

B. Depression

C. Anxiety neurosis

D. Schizophrenia

17. Delusion is a disorder of:

A. Perception

B. Thought

C. Personality

D. Affect

18. Delusion is:

A. A feeling of loss of sensation

B. Not able to get proper answer

C. A false belief

D. An uncomfortable sensation

Delusions are false unshakable beliefs which are not in keeping with patient’s sociocultural and educational background.

19. Thought disorder is seen in:

A. Obsessive-compulsive disorder

B. Anxiety neurosis

C. Schizophrenia

D. Psychopathic personality

Autistic thinking, loosening of association are forms of though disorder seen in schizophrenia.

20. A false belief unexplained by reality, which is shared by a number of people is:

A. Delusion

B. Obsession

C. Superstition

D. Illusion

21. One of the following is a disorder of thought:

A. Illusion

B. Hallucination

C. Delirium

D. Delusion

Illusion and hallucination are disorders of perception Delusion is a disorder of content of thought Delirium is an organic condition where is there is an acute confessional state.

22. Deja vu Phenomenon is:

A. Feeling palpable music

B. Feeling nauseating smell

C. Fear of impending doom

D. Families to unfamiliar surroundness

Illusion of familiarity in unfamiliar situations is Deja vu.

Deja Pense – related to thoughts

Deja entendu – related to auditory perception.

23. Depersonalisation is a disorder of:

A. Mood

B. Thought

C. Perceptions

D. Cosmetic

Other disorders of perceptions are Hallucinations and Illusions.

24. The most common cause of mood congruent delusion is:

A. Obsessive-compulsive neurosis

B. Schizophrenia

C. Dementia

D. Mania

Mood-congruence refers to occurrence of psychiatry symptoms in keeping with mood state.

25. Visual hallucinations are seen in:

A. Alcoholism

B. Mania

C. Depression

D. Phobia

Seen in Delirium tremens.

26. Tactile hallucination is a feature of:

A. Anxiety neurosis

B. Cocaine poisoning

C. Morphine withdrawal

D. Schizophrenia

Delirium and anxiety neurosis can also occur with cocaine.

27. “Phantom limb” in an example of:

A. Delusion

B. Illusion

C. Phi phenomenon

D. Hallucination

E. Fantasy

28. ‘Mirage’ is an example of:

A. Illusion

B. Delusion

C. Hallucination

D. Extrasensory perception

E. Fantasy

29. Delusion is not seen in:

A. Anxiety

B. Mania

C. Depression

D. Schizophrenia

30. Cognition means:

A. Behaviour

B. Thought

C. Perception

D. Feeling

There are three psychiatric domains.

Cognition (thought)

Affect (Feeling)

Conation (action)

Equilibrium normally exists between the domains.

31. Delusions of influence are characteristic of:

A. Obsessive state

B. Schizophrenia

C. Depression

D. Dramatization

Delusion of control/influence is seen commonly in schizophrenia.

32. Delusions and hallucinations are known as:

A. Psychotic symptoms

B. Neurotic symptoms

C. Behavioral symptoms

D. Psychosomatic symptoms Term psychosis is defined as Gross impairment of reality testing Loss of weight

Pressure of characteristic symptoms like delusions and hallucination.

33. The commonest disorder of perception is:

A. Delusion

B. Hallucination

C. Passivity

D. Compulsion

Hallucination and passivity are disorders of perception

Compulsion delusions are disorders of thought.

34. Therapeutic community concept was propagated by:

A. Freud

B. Adler

C. Maxwell Jones

D. Watson. J

35. Psychoanalysis was found by:

A. Freud

B. Jung

C. Adler

D. Eysenck

36. A false sensory perception in the absence of external stimulus is:

A. Hallucination

B. Illusion

C. Delusion

D. Depersonalization

37. Loss of insight occurs in:

A. Anxiety neurosis

B. Schizophrenia

C. Psychosomatic disorder

D. MDP

Loss of weight is a feature of psychosis. It is seen both in schizophrenia and manic phase of MDP but prominent in schizophrenia.

38. Grimacing is a feature of:

A. Catatonic schizophrenia

B. Hebephrenic schizophrenia

C. Paranoid schizophrenia

D. Juvenile schizophrenia

39. Flashbacks are seen with:

A. LSD

B. Amphetamine

C. Cocaine

D. Opiates

Flashback is a spontaneous recurrence of Drug use experience in drug free state.

40. Loss of insight occurs in:

A. Hysteria

B. Schizophrenia

C. Obsessive-compulsive neurosis

D. Somatoform disorders

Loss of insight occurs in psychosis except schizophrenia all the other three disorders belongs to neuroses.

41. Confabulation is a defect of:

A. Memory

B. Intelligence

C. Affection

D. Concentration

42. ‘La belle indifference’ is seen in:

A. Dissociative disorder

B. Phobia

C. Obsessive-compulsive disorder

D. Depersonalization disorder

Lack of concern towards symptoms in patients with dissociative disorder.

43. Ganser’s syndrome is associated with:

A. Repeated lying

B. Approximate answers

C. Confabulation

D. Malingering

Ganser’s syndrome is a dissociative disorder. It is also called hysterical pseudo dementia.

44. Nihilistic delusion is seen in:

A. Depression

B. Schizophrenia

C. Mania

D. OCN

Nihilistic delusion is mood – congruent type of delusion seen in depression.

45. Neologism is characteristic of:

A. Mania

B. Schizophrenia

C. Depression

D. OCN

46. An 18-year-old hears voices discussing him in the third person. He has

A. TLE

B. Depression

C. Mania

D. Schizophrenia

47. To become unfamiliar of familiar situation is called:

A. Deja vu

B. Jamais vu

C. Deja pence

D. Deja entendu Explanation:—

Deja vu—illusion of visual recognition in which a new situation is incorrectly regarded as a repetition of a previous memory.

Jamais vu—False feeling of unfamiliarity with a real situation that a person has experienced.

Deja pence—Illusion that a new thought is recognised as a thought previously felt or expressed.

Deja entendu—Illusion of auditory recognition.

48. The term “free association” was coined by:

A. Adler

B. Erickson

C. Freud

D. Jung

Other terms coined by Freud-psychoanalysis, oedipus complex, electra complex, penis envy, primal scene, pleasure principle.

49. Who experimented the instrumental learning?

A. Gustav

B. Sigmund Freud

C. Skinners

D. Karl Jug

Also called as operant conditioning.

50. Psychosis is characterized by all, except:

A. Contact with reality is maintained

B. Positive symptoms are usually present

C. Impaired judgment

D. Insight is lost.

The first symptom for psychosis is a gross impairment in reality testing.

51. Which of the following is most specific of psychosis?

A. Neologism

B. Incoherence

C. Perseverance

D. Pressure of speech

52. A 23-year-old man has a fight with a boy in his neighbor­hood. The next day he feels two policemen are follow­ing him to arrest him. He is agitated and pales up and down him room. He feels that his neighbors are control­ling his mind by sending waves from an electric device. He is suffering from:

A. Delusions of persecution

B. Though insertion

C. Passivity

D. Depression

53. Early in psychiatric interview, it is important for the phy­sician to:

A. Let patients talk about what is bothering them

B. Obtain information about the patient’s mood

C. Record the family history

D. Inform the patient of the fee

E. Obtain details of any past psychiatric illness

Answer

1.A 2.A 3.B 4.B 5.B 6.A 7.A 8.B 9.D 10.A 11.B 12.B 13.A 14.D 15.A 16.C 17.B 18.C 19.C 20.C 21.D 22.D 23C 24.D 25.A 26.B 27.D 28.A 29.A 30.B 31.B 32.A 33.B 34.C 35.A 36.A 37.B 38.A 39.A 40.B 41.A 42.A 43.B 44.A 45.B 46.D 47.B 48.C 49.C 50.A 51.A 52.A 53.C

Author