(b) Sentimental

(c) Disorganized

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Impunitive

(e) Opponent

202. From the following, on which factor, the study of Good enough (1932) has placed emphasis?

(a) Role of Motivation in Emotional Deve­lopment

(b) Role of Learning in Emotional Deve­lopment

(c) Role of Maturation in Emotional Deve­lopment

(d) Role of Perception in Emotional Deve­lopment

(e) None of the above

203. Who has conducted a classic experiment on Albert to prove that fear can be condi­tioned?

(a) Richard Solomon

(b) John Corbit

(c) J.B. Watson

(d) Webb

(e) R. W. Leeper

204. Harvey Carr treats emotion as the part of the:

(a) Foreground of mental life

(b) Future arena of conscious activities

(c) Background of mental life

(d) Motvational Forces

(e) None of the above

205. Emotion is an acute disturbance of an individual, psychological in origin, in­volving behaviour, conscious experience and:

(a) Visual Functioning

(b) Auditory Functioning

(c) Visceral functioning

(d) Brain Functioning

(e) None of the above

206. The device for measuring blood pressure is called:

(a) Pupillometrics

(b) Galvanometer

(c) Lie-Detector

(d) Spygnomanometer

(e) None of the above

207. Difference between systollic and distolic is known as:

(a) Blood Pressure

(b) Heart Pressure

(c) Pulse Pressure

(d) Galvanic Skin Response

(e) None of the above

208. Systollic pressure is the maximal pressure reached during the:

(a) Contraction of heart

(b) Cell division

(c) Lie detection

(d) Galvanic skin response

(e) None of the above

209. Disstolic pressure is the least pressure during:

(a) Motivation

(b) Perception

(c) Emotion

(d) Sensation

(e) None of the above

210. Which apparatus is used for measuring the breathing movements of the chest?

(a) Encephalograph

(b) Galvanometer

(c) Barometer

(d) Pneumograph

(e) Electrocardiograph

211. Changes in resistance to electric current are measured by:

(a) Electroencephalograph

(b) Electrocardiograph

(c) Pupillometrics

(d) Psychogalvanometer

(e) None of the above

212. Lie-detector is otherwise known as:

(a) Pupillometrics

(b) Psychogalvanometer

(c) Electro cardiograph

(d) Polygraph

(e) None of the above

213. Increased skin temperature is normally measured by:

(a) Barometer

(b) Lie-detector

(c) Polygraph

(d) Thermometer

(e) Cardiograph

214. “We cry because we are sorry”, is the motto of:

(a) Cannon-Bard theory of emotion

(b) James-Lange theory of emotion

(c) Excitation theory of emotion

(d) Motivational theory of emotion

(e) None of the above

215. Cannon-Bard theory of emotion assumes that both behavior and experience are independently aroused by the activities in the:

(a) Hypothalamus

(b) Thalamus

(c) Cerebellum

(d) Cerebrum

(e) None of the above

216. Cognitive factors in emotion were empha­sized by:

(a) Piaget (1957)

(b) Mohsin(1954)

(c) Milton (1959)

(d) Schachter (1959)

(e) Lefford (1946)

217. Which theory of emotion argues that emo­tions and autonomic responses occur simultaneously; one is not the cause of the other?

(a) James-Lange Theory

(b) Motivational Theory

(c) Activation Theory

(d) Cannon-Bard Theory

(e) None of the above

218. The cognitive-physiological theory of emo­tion proposes that emotional states are a function of the interaction of:

(a) Cognitive factors and physiological arousal

(b) Cognitive growth and physiological defects

(c) Cognitive development and body constitution

(d) Cognitive growth and Autonomic Nervous System

(e) None of the above

219. Continued tension can result in:

(a) Physical Anomalies

(b) Physiological defects

(c) Suicide

(d) Psychophysiological illness

(e) None of the above

220. A son having an autocratic father may become hostile to all superiors. This is an illustration of:

(a) Generalised Anger

(b) Inhibited Anger

(c) Equalized Anger

(d) Substituted Anger

(e) None of the above

221. Facial expressions of certain primary emo­tions are:

(a) Complex

(b) Simple

(c) Inexplicable

(d) Innate

(e) None of the above

222. The James-Lange theory identifies the emo­tion with the:

(a) Perception of motivational changes

(b) Perception of visceral changes

(c) Perception of changes in CNS

(d) Perception of the organic changes

(e) None of the above

223. Who defined as emotion as a hereditary “Pattern-reaction” involving profound changes of the bodily mechanism as a whole, but particularly of the viscera and glandular systems?

(a) J. B. Watson

(b) Sherington

(c) Dunlop

(d) Cannon

(e) James

224. Sympathetic system also causes the dis­charge of the hormones epinephrine and norephine in:

(a) Emotion

(b) Motivation

(c) Perception

(d) Learning

(e) None of the above

225. Epinephrine causes the heart:

(a) To stop for ever

(b) To beat harder

(c) To stop for the time being

(d) To stop for a longer interval

(e) None of the above

226. The parasympathetic nervous system tends to be active when we are:

(a) active

(b) Calm and relaxed

(c) Irritated

(d) Asleep

(e) None of the above

227. The hormones epinephrine and norephrine are released from the:

(a) Pituitary gland

(b) Pancreas

(c) Adrenal gland

(d) Gonads

(e) Thyroids

228. Lie detectors:

(a) Detect lies

(b) Do not measure emotional reactions

(c) Measure bodily indicators of arousal

(d) Measure brain waves

(e) None of the above

229. Lie-detectors are often called:

(a) Electro-cardiographs

(b) Electroencephalograph

(c) Galvanometer

(d) Polygraphs

(e) None of the above

230. The EEG changes which indicate arousal are due to the activation of cells in the part of the higher brain known as:

(a) Cerebellum

(b) Cerebral Cortex

(c) Pons

(d) Reticular Activating System (RAS)

(e) None of the above

231. If a less pleasant stimulus is presented as one of a group of more pleasant stimuli, its affective value may be enhanced by its in­clusion, as belonging, within the group of more pleasant stimuli. This change is called:

(a) Substitution

(b) Assimilation

(c) Replacement

(d) Displacement

(e) None of the above

232. If the less pleasant stimulus is not assi­milated into the group, its may seem even less pleasant or definitely unpleasant by contrast with the more pleasant stimuli present. This is called:

(a) Assimilation

(b) Displacement

(c) Replacement

(d) Affective contrast

(e) None of the above

233. The relationship between hedonic tone and learning receives much attention in:

(a) Social Psychology

(b) Abnormal Psychology

(c) Comparative Psychology

(d) Educational Psychology

(e) None of the above

234. Psychologists and general people use the word “feeling” to refer to the:

(a) Motivational behaviour of people

(b) Emotional colouring of many daily activities

(c) Emotional span

(d) Relationship between emotion and motivation

(e) None of the above

235. The philosophy that all life’s activities are directed towards the end of the gaining pleasure is known as:

(a) Hedonism

(b) Sentiment

(c) Delight

(d) Pupillometrics

(e) None of the above

236. Temper tantrums reach their peak between:

(a) Two and Three Years

(b) Four and Five Years

(c) Three and Four Years

(d) Six and Seven Years

(e) None of the above

237. Who believed that many emotional expre­ssions represent innate behaviour patterns which have contributed to the survival of the species?

(a) Arnold

(b) Charles Darwin

(c) Grossman

(d) Cannon

(e) William James

238. The sphygmograph is a rubber diaphragm which is fastened tightly over an:

(a) Artificial Socket

(b) Artificial fluid cylinder

(c) Artificial metal cylinder

(d) Artery

(e) None of the above

239. In sophisticated countries, lie detector is generally used for:

(a) Measuring emotional responses of school students

(b) Assessing emotional behaviour of soldiers

(c) Educating gifted children

(d) Criminal detection

(e) Educating Disadvantage Children

240. The organic and physiological responses of the body are controlled by the:

(a) Central nervous system

(b) Reticular Activating System

(c) Lymbic System

(d) Autonomic nervous system

(e) None of the above

241. Hypothalamus is regarded as the:

(a) Seat of emotions

(b) Melting emotional point

(c) Point of coglomerating emotional patterns

(d) Point of Irritating

(e) None of the above

242. Groups of related interests and activities centred around an emotional core are known as:

(a) Traumas

(b) Frustrations

(c) Complexes

(d) Conflicts

(e) None of the above

243. The theory that physiological changes produce the experience of emotion is called the:

(a) Cannon-Bard Theory

(b) Excitation Theory

(c) Motivational Theory

(d) James-Lange Theory

(e) None of the above

244. According to Arnold’s theory of emotion, there are four steps in the experience of emotion. The first step is:

(a) Perception

(b) Appraisal

(c) Expression

(d) Action

(e) None of the above

245. Depression inventory is a well questionnaire for measuring:

(a) Repression

(b) Aggression

(c) Depression

(d) Regression

(e) None of the above

246. Cannon’s research on “emotion and bodily changes” was well publicized by:

(a) 1931

(b) 1929

(c) 1928

(d) 1925

(e) 1948

247. Facial expressions are one mode of:

(a) Verbal communication

(b) Bilateral communication

(c) Nonverbal communication

(d) Facial Expressions for emotional con­trol

(e) None of the above

248. Recent research on emotion increasingly points to the fact that the:

(a) Experience of emotion depends on how we interpret the situation

(b) Experience of emotion depends on motives

(c) All emotional experiences are innate

(d) All emotional expressions are learned

(e) None of the above

249. Schachter and Singer held that there are two stages in emotional experience. First, there is a general state of physiological arousal and second, there is the:

(a) Motivational tinge

(b) Relaxation

(c) Cognitive experience

(d) Glandular Secretion

(e) None of the above

250. A theory of emotion based on cognitive appraisal was proposed by Arnold in:

(a) 1967

(b) 1960

(c) 1941

(d) 1945

(e) 1965

251. Who said that life without emotion would be virtually a life without motion?

(a) F. L. Ruch

(b) P.T. Young

(c) J.B. Watson

(d) D. B. Lindsley

(e) D. C. McClelland

252. The famous tridimensional theory of feeling was propounded by:

(a) P.T. Young

(b) Willihelm Wundt

(c) F. L. Ruch

(d) E. B. Titchener

(e) J. B. Watson

253. Emotions are more disturbing than:

(a) Motives

(b) Feeling

(c) Manual work

(d) Abnormal diseases

(e) Psychosomatic disorders

254. Most appropriate definition of emotion so far was given by:

(a) Willihelm Wundt

(b) J.B. Watson

(c) F. L. Ruch

(d) P. T. Young

(e) None of the above

255. “Emotion is an acute disturbance of the organism, as a whole psychological in ori­gin, involving behaviour, conscious expe­rience and visceral functioning”. Who has given the above definition of emotion?

(a) J.B. Watson

(b) P.T. Young

(c) W. Wundt

(d) Sigmund Freud

(e) None of the above

256. The disturbance due to emotion has always:

(a) A physical origin

(b) A physiological origin

(c) A psychophysical origin

(d) A psychological origin

(e) None of the above

257. Emotion is a/an:

(a) Attitude

(b) Conscious experience

(c) Unconscious experience

(d) Subconscious experience

(e) None of the above

258. The person facing the emotion-provoking situation must perceive it as:

(a) Significant

(b) Insignificant

(c) Stimulus

(d) Response

(e) Norn, of the above

259. The studies of Watson challenged the popular belief that most emotional patterns are purely:

(a) Physical

(b) Physiological

(c) Psychological

(d) Instinctive

(e) Psychophysiological

260. The definition of emotion as an affective state of organism was given by:

(a) E. B. Titchener

(b) J. B. Watson

(c) P. T. Young

(d) Sigmund Freud

(e) None of the above

261. Carr (1925) has revealed that emotion is a form of:

(a) Motive

(b) Feeling

(c) Cerebral mobilization

(d) Energy mobilization

(e) None of the above

262. Mc Dougall has considered emotions as:

(a) Attitudes

(b) Instincts

(c) Feelings

(d) Activities

(e) None of the above

263. Logical reasoning blocks:

(a) Feeling

(b) Attitudes

(c) Emotions

(d) Motivation

(e) None of the above

264. After a strong emotional experience, a kind of after feeling effect is left which is generally called:

(a) Mood

(b) Feeling

(c) Imprinting

(d) Instinct

(e) None of the above

265. Complex performances are:

(a) Impaired by very strong emotions

(b) Impaired by very weak emotions

(c) Blocked by strong emotions

(d) Not affected by emotions

(e) None of the above

266. At birth, the neonate has:

(a) Specific emotions

(b) No emotional experience

(c) No feeling

(d) No specific emotion

(e) None of the above

267. The famous experiment of Watson on Albert shows how:

(a) Fear responses are learned

(b) Anger responses are conditioned

(c) Conditioning of any response takes place

(d) A child learns to play

(e) None of the above

268. Role of maturation in the development of emotion can be studied by separating the child from the social stimulation:

(a) Six months after birth

(b) One year after birth

(c) Immediately after birth

(d) Sixteen months after birth

(e) None of the above

269. Truly, it is not easily possible to separate a child from his social environment. So, while studying on the role of maturation in the development of emotion, Good enough has taken a 10-year old girl who was:

(a) Blind and deaf from birth

(b) Antisocial

(c) Not sociable

(d) An Extrovert

(e) An Introvert

270. Gessell concluded that maturation is responsible for the development of emotion. He reached this conclusion after studying a baby:

(a) By dissociation technique

(b) By socialization technique

(c) By social stimulation technique

(d) By isolation technique

(e) None of the above

271. Before the age of five, symbolic fears:

(a) Arise

(b) Sometimes arise

(c) Do not arise

(d) Very often arise

(e) None of the above

272. Jealousy is an outgrowth of:

(a) Fear

(b) Love

(c) Disgust

(d) Anger

(e) None of the above

273. Jealousy is a:

(a) Negative emotion

(b) Positive emotion

(c) Simple emotional response

(d) Complex emotional response

(e) None of the above

274. Sentiments are complex emotional patterns with:

(a) A social background

(b) Reactions to frustration

(c) An intellectual core or foundation

(d) Situational effects

(e) None of the above

275. Sentiments begins to develop:

(a) In the early school life of the child

(b) In the late school life of the child

(c) In adolescence

(d) After marriage

(e) None of the above

276. Sentiments are:

(a) Innate

(b) False moods

(c) Emotional complexes

(d) Learned emotional expressions

(e) None of the above

277. Face is the most expressive organs of the human body. Hence it is called the:

(a) Mirror of emotion

(b) Reflection of emotion

(c) Barometer of emotion

(d) Emotional Reflex

(e) None of the above

278. Gestures as expressions of bodily changes are, to what extent, influenced by culture:

(a) Is well known

(b) Is not a question now

(c) Is not known

(d) Is a subject of research now

(e) None of the above

279. The importance of postural reaction in emotional experience has been emphasized by:

(a) James-Lange theory

(b) Cannon-Bard theory

(c) Activation theory

(d) Excitation theory

(e) None of the above

280. The galvanic skin response is measured with an apparatus called:

(a) Psychogalvanometer

(b) Lie-detector

(c) Electroencephalograph (EEG)

(d) Barometer

(e) None of the above

281. Who rediscovered the facts underlying pupi- llometries during an incidental observation in 1960?

(a) M. L. Munn

(b) P. T. Young

(c) Wheatley

(d) Eckhard Hess

(e) None of the above

282. Pupillometrics is a novel technique which measures:

(a) The physiological changes during emo­tion

(b) The facial changes during emotion

(c) The external bodily changes during emo­tion

(d) The social changes during emotion

(e) None of the above

283. Studies reveal that removal of hypothalamus in cats and dogs:

(a) Activates the emotional area of brain

(b) Brings a full stop to all emotional expressions

(c) Stimulates emotional expressions

(d) Brings out haphazard emotional responses

(e) None of the above.

284. Lesions in the septal area of the lymbic system lead to:

(a) Ceasing emotional expressions

(b) Obliteraing facial expressions during emotion

(c) Stopping all physiological changes during emotions

(d) Heightened emotionality

(e) Only (c) and (d)

285. Cannon-Bard theory of emotion is otherwise known as:

(a) Motivational theory of emotion

(b) Excitation theory of emotion

(c) Thalamic theory of emotion

(d) Emergency theory of emotion

(e) None of the above

286. The excitation theory of emotion was formulated by:

(a) Arnold

(b) Wheatley

(c) Bray and Mauta

(d) Bart

(e) None of the above

287. R. W. Leeper (1948) stated that all emo­tional behaviour has essentially:

(a) Disorganising effect

(b) Different directions

(c) An organising effect

(d) A direct effect

(e) None of the above

288. The motivational theory of emotion was developed by:

(a) Black Wood (1949)

(b) Bindra (1959)

(c) Popiz (1939)

(d) R. W. Leeper (1948)

(e) Arnold (1950)

289. P. T. Young maintained that emotional behaviour is essentially:

(a) Organised

(b) Motivational

(c) Apathetic

(d) Disorganised

(e) None of the above

290. The “Opponent Process theory of Emotion” was advanced by:

(a) Richard Solomon and John Corbit (1974)

(b) Arnold (1950)

(c) Mernader (1955)

(d) R. W. Leeper (1948)

(e) Webb (1948)

291. Which theory of emotion can be called as the most attractive explanation of emotions available at present?

(a) Motivational Theory of emotion

(b) Opponent Process Theory of Emotion

(c) Excitation Theory of Emotion

(d) James-Lange Theory of Emotion

(e) Cannon-Bard Theory of Emotion

292. Which theory indicated that emotion is an excitatory phenomena represented in the threefold division of fear, anger and excitement transmitted over separate cortico- hypothalamic pathways and touching of different hypothalamic effector system?

(a) James-Lange theory of Emotion

(b) Cannon-Bard theory of Emotion

(c) Motivational theory of Emotion

(d) Excitation theory of Emotion

(e) None of the above

293. The famous experiment of Watson on Albert showed how a baby learns:

(a) Fear

(b) Anger

(c) Love

(d) Jealousy

(e) Disgust

294. Children’s emotions are:

(a) Permanent

(b) Simple

(c) Temporary

(d) Complex

(e) Defective

295. With age, emotional responses become:

(a) Transitory

(b) Permanent

(c) Complex

(d) Less diffuse and random

(e) None of the above

296. Responses to anger can be roughly divided into two major categories and these are:

(a) Impulsive and Inhibited

(b) Innate and Acquired

(c) Organized and Disorganized

(d) Restricted and Complex

(e) None of the above

297. What the impulsive responses are usually called as?

(a) Depression

(b) Aggression

(c) Jealousy

(d) Tempertantrum

(e) None of the above

298. The emotional experience is facilitated by the internal secretions of the:

(a) Exocrine glands

(b) Kidney

(c) Brain

(d) Endocrine glands

(e) None of the above

299. Direct response to jealousy may be expre­ssed in:

(a) Extreme love

(b) Extreme anger

(c) Extreme hostility

(d) Extreme pleasure

(e) Extreme delight

300. Studies on jealousy reveal that girls are:

(a) Less jealous than boys

(b) Equally jealous with boys

(c) Not jealous at all

(d) More jealous than boys

(e) None of the above

Answers

201. (d) 202.(c) 203.(c) 204.(c) 205.(c) 206. (d) 207.(c) 208. (a) 209.(c) 210. (d) 211. (d) 212. (d) 213. (d) 214. (b) 215. (a) 216. (d) 217. (d) 218. (a) 219. (d) 220. (a) 221. (d) 222. (d) 223 (a) 224 (a) 225. (b) 226. (b) 227. (c) 228. (c) 229. (d) 230. (b) 231. (b) 232. (d) 233. (d) 234. (b) 235. (a) 236. (c) 237. (b) 238. (d) 239. (d) 240. (d) 241. (a) 242. (c) 243. (d) 244. (a) 245. (c) 246. (b) 247. (c) 248. (a) 249. (c) 250. (b) 251. (a) 252. (b) 253. (b) 254. (d) 255. (b) 256. (d) 257. (b) 258. (a) 259. (d) 260. (a) 261. (d) 262 (b) 263 (c) 264 (a) 265 (a) 266. (d) 267. (a) 268. (c) 269. (a) 270. (d) 271. (c) 272. (d) 273. (a) 274. (c)275. (a) 276. (d) 277. (c) 278. (c) 279. (a) 280. (a) 281. (d) 282. (a) 283. (b) 284. (d) 285. (e) 286. (a) 287. (c) 288. (d) 289. (d) 290. (a) 291. (b) 292. (d) 293. (a) 294. (c) 295. (d) 296. (a) 297. (b). 298. (d). (d) 299. (c) 300. (d)

Author