(b) Endocrine system

(c) Regulatory system

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Circulatory system

(e) Homeostasis

302. Repression is a common mode of resolving:

(a) Anxieties

(b) Tensions

(c) Conflicts

(d) Motives

(e) None of these

303. The defense mechanisms are reactions to:

(a) Frustration

(b) Psychosexual behaviour

(c) Aggression

(d) Goaldirected behaviour

(e) None of these

304. Dynamic psychology is the psychology of:

(a) Motivation and Emotion

(b) Perception and Attention

(c) Learning and Memory

(d) Personality and Intelligence

(e) None of these

305. Both the terms “emotion” and “motivation” came from the same Latin root:

(a) Movement

(b) Move

(c) Moment

(d) “Movere”

(e) None of these

306. According to Lewin, tensions are emotional states which accompany:

(a) Needs

(b) Motives

(c) Goals

(d) Anxieties

(e) None of these

307. In avoidance-avoidance conflict, the indi­vidual is compelled to choose between:

(a) One positive and one negative alter­native

(b) Two negative alternatives

(c) Two positive alternatives

(d) Two negative alternatives and two posi­tive alternatives

(e) None of the above

308. A releaser is a highly specific stimulus that “triggers” or initiates:

(a) Response

(b) Social Behaviour

(c) Gregariousness

(d) Species-specific behaviour

(e) None of the above

309. Who assumed that human motives are arranged in a hierarchy of potency?

(a) Neal Miller (1959)

(b) Janis& Mann (1977)

(c) Jerome Singer (1962)

(d) A. H. Maslow (1970)

(e) Schachter (1967)

310. Corpus luteum and placenta of pregnant women secret the hormone:

(a) Estrogens

(b) Androgens

(c) Progestins

(d) Adrenalin

(e) None of the above

311. According to Maslow, the self-actualizing tendency is:

(a) Instinct

(b) Imprinting

(c) Growth Motivation

(d) Deficiency motivation

(e) None of the above

312. Need for achievement can be measured by:

(a) Binnet’s scale

(b) Thurstone’s scale

(c) TAT (Thematic Apperception Test)

(d) Semantic Differential scale

(e) None of the above

313. The desire to be with one’s own kind is termed as:

(a) Gregariousness

(b) Consumatory behaviour

(c) Imprinting

(d) Coolidge Effect

(e) None of the above

314. The type of conflict in which the goal of the individual has both positive and negative valence of approximate equal intensity is known as:

(a) Approach-avoidance conflicts

(b) Avoidance-avoidance confects

(c) Approach-approach conflict

(d) Multiple approach-avoidance conflicts

(e) None of the above

315. A young woman who turns herself into a religious worker has a strong:

(a) Approach gradient

(b) Social Motive

(c) Hypervigilance

(d) Encephalization

(e) None of the above

316. The author of the hierarchical theory of motivation is:

(a) O. H. Mowrer

(b) McClelland

(c) J. W. Atkinson

(d) A. H. Maslow

(e) None of the above

317. When progress towards a goal is blocked and underlying tension is unresolved, we speak of:

(a) Frustration

(b) Critical Period

(c) Goal

(d) Restriction

(e) None of the above

318. Survival needs activate the organism to:

(a) Provide for physiological deficits

(b) Seek pleasure

(c) Avoid pain

(d) Gain status and recognition

(e) None of the above

319. Motives can be:

(a) Inferred from behaviour

(b) Observed directly

(c) Used to explain behaviour

(d) Used to predict behaviour

(e) None of the above

320. A motivated behaviour is directed towards:

(a) Situation

(b) Object

(c) Goal

(d) Group

(e) None of the above

321. Needs, drives or motives:

(a) Can be directly observed

(b) Cannot be directly observed

(c) Are always dormant

(d) Are same

(e) None of the above

322. Gregariousness is a/an:

(a) Social motive

(d) Biological motive

(c) Psychological motive

(d) Personal motive

(e) Internal motive

323. Individual’s life goal is:

(a) Social Motive

(b) Biological Motive

(c) Personal Motive

(d) An Instinct

(e) None of the above

324. When the motive has a biological or physiological basis, it is called a/an:

(a) Drive

(b) Incentive

(c) Imprinting

(d) Libido

(e) None of the above

325. Motives are never observed directly; but they are inferred from:

(a) Stimulus

(b) Conflict

(c) Tension

(d) Behaviour

(e) None of the above

326. The first stage of motivational cycle is:

(a) Drive state

(b) Instrumental behaviour

(c) Goal

(d) Frustration

(e) None of the above

327. In studying motivation, we attempt to answer:

(a) The broadest “why” question of behaviour

(b) The innate releasing mechanism

(c) Fixed-action pattern

(d) Displacement behaviour

(e) None of the above

328. The level of arousal is maintained by a structure in the brain stem called the:

(a) Pons

(b) Lymbic system

(c) Reticular activating system

(d) Cerebellum

(e) None of the above

329. Motivation can be understood as an interaction between:

(a) Arousal and Effort

(b) Vactor and Valence

(c) Life space and Approach gradient

(d) Approach gradient and avoidance gradient

(e) None of the above

330. Many years ago, an American Psychologist did a study in Orissa in which he found that achievement needs are higher in the business caste. What is his name?

(a) Lewis

(b) Mowerer

(c) Maslow

(d) Mc Clelland

(e) Lorenz

331. A desire to achieve success and to meet some inner standard of excellence is a good definition of the:

(a) Achievement Need (n ACH):

(b) Fixed-Action pattern

(c) Displacement behaviour

(d) Encephalization

(e) None of the above

332. The “need for success”, “expectancy for success” and the “incentive value of success” are three motivational factors which determine the strength of:

(a) Social Motives

(b) Biological Motives

(c) Personal Motives

(d) Achievement Need

(e) None of the above

333. The need to achieve is jointly determined by:

(a) The expectation of success and the fear of failure

(b) The blocking of behaviour and fear of failure

(c) The drive stimulus and approach gradient

(d) The innate releasing mechanism and frustration

(e) None of the above

334. Social conformity can be described as a reverse:

(a) J—curve

(b) S—curve

(c) U—curve

(d) T—curve

(e) V—curve

335. F. H. Allport (1935) described social conformity as the:

(a) S—curve hypothesis

(b) V—curve hypothesis

(c) U—curve hypothesis

(d) J—curve hypothesis

(e) None of the above

336. As motivation is closely related to effort, the emotion is related to:

(a) Arousal

(b) Instinct

(c) Displacement behaviour

(d) Conflict

(e) None of the above

337. Fritz Heider, an Austrian psychologist, has given us a great deal of insight into:

(a) Imprinting

(b) Critical period

(c) Interpersonal relationships

(d) Coolidge Effect

(e) None of the above

338. A motive ethnologically means that

(a) Which moves

(b) Which distracts

(c) Which drives

(d) Which stimulates

(e) None of the above

339. Since motives activate the organism, they are also known as the:

(a) Outer dynamics

(b) Drive stimulus

(c) Inner dynamics

(d) Approach gradient

(e) Substitute behaviour

340. The second stage of the motivational cycle is called the:

(a) Goal

(b) Instrumental Behaviour

(c) Driving State

(d) Relief

(e) None of the above

341. Prolactin, a hormone from the anterior pituitary gland plays an important role in motivating:

(a) Maternal behaviour

(b) Imprinting

(c) Instinct

(d) Consummatory behaviour

(e) None of the above

342. Behaviour of the mentally ill persons is greatly influenced by their:

(a) Conscious motives

(b) Innate Releasing Mechanism

(c) Unconscious motives

(d) Fixed-action pattern

(e) Displacement behaviour

343. Generally we infer needs and desires from:

(a) Covert behaviour

(b) Approach gradient

(c) Drive stimulus

(d) Overt Behaviour

(e) None of the above

344. Physiologists use the term homeostasis to describe the body’s tendency to maintain a balance or equilibrium among it’s:

(a) External physiological status and envi­ronment

(b) Internal physiological status and the en­vironment

(c) Displacement behaviour and encepha- lization

(d) Approach gradient and avoidance gra­dient

(e) None of the above

345. The relative strength of the drives of hunger, thirst and sex have been studied experi­mentally in the white rat by:

(a) Learning Method

(b) Obstruction Method

(c) Activity wheel

(d) The choice and Preference Method

(e) Questionnaire Method

346. The technique by which the strength of need is measured in terms of readiness with which a task is learned under different conditions of motivation is known as:

(a) Activity wheel

(b) Obstruction method

(c) The choice and Preference Method

(d) Learning Method

(e) None of the above

347. The technique for the measurement of needs by which the strength of a need is measured in terms of the magnitude of an obstacle or the number of times an obstacle of a given magnitude will be overcome in order to obtain a needed object is known as:

(a) Learning Method

(b) Obstruction method

(c) Activity wheel

(d) The choice and Preference Method

(e) None of the above

348. A tension within an organism which tends to organize the field of the organism with respect to certain incentives or goals and to incite activity directed towards their attain­ment is called:

(a) Need

(b) Imprinting

(c) Libido

(d) Valence

(e) Vector

349. An intraorganic activity or condition of tissue supplying stimulation for a particular type of behaviour is known as:

(a) Need

(b) Motive

(c) Drive

(d) Conflict

(e) Tension

350. Maslow viewed that motivated behaviour is:

(a) Need related

(b) A vector

(c) A valence

(d) An approach gradient

(e) Coolidge Effect

351. “A goal refers to some substance, objects or environmental condition capable of reducing or temporarily eliminating the complex of internal conditions which initiated action.” This definition of “goal” was given by:

(a) Janis& Mann (1977)

(b) Ruch (1970)

(c) Solomon and Corbit (1974)

(d) Neal Miller (1959)

(e) None of the above

352. Cannon called the concept of internal equilibrium and function as:

(a) Imprinting

(b) Instinct

(c) Homeostasis

(d) Substitute Behaviour

(e) None of the above

353. The expectations or goal that one sets to achieve in future keeping in view his past performance is called:

(a) Valence

(b) Vector

(c) Vigilance

(d) Level of Aspiration

(e) None of the above

354. “The need for achievement” was first defined largely on the basis of clinical studies done by:

(a) Murray (1938)

(b) Janis and Mann (1977)

(c) Solomon (1974)

(d) Corbit (1974)

(e) None of the above

355. The achievement motivation theory of Mc Clelland is explained in terms of:

(a) “Affective Arousal model of moti­vation”

(b) Action Specific energy

(c) Innate Releasing Mechanism

(d) Displacement Behaviour

(e) Opponent Process Theory

356. Intrinsic Motivational Theory was propoun­ded by:

(a) Mc Clelland

(b) Maslow

(c) Harry Harlow

(d) Solomon

(e) Corbit

357. Psychoanalytic theory of motivation was developed by:

(a) Sigmund Freud

(b) Maslow

(c) Harry Harlow

(d) McClelland

(e) None of the above

358. The goals which the person tries to escape are called:

(a) Positive goals

(b) Vectors

(c) Valences

(d) Negative goals

(e) None of the above

359. A person’s need for feeling competent and self-determining in dealing with his environment is called:

(a) Intrinsic Motivation

(b) Instinct

(c) Imprinting

(d) Coolidge Effect

(e) None of the above

360. When the motive is directed towards goals external to the person such as money or grade, it is called:

(a) Extrinsic Motivation

(b) Intrinsic Motivation

(c) Imprinting

(d) Instinct

(e) None of the above

361. Steers and Porter (1975) in their text entitled “Motivation and work behaviour” identi­fied:

(a) Two major components of motivation

(b) Four major components of motivation

(c) Five major components of motivation

(d) Three major components of motivation

(e) None of the above

362. The conditions which influence the arousal, direction and maintenance of behaviours relevant in work settings are called:

(a) Work Motivation

(b) Drive stimuli

(c) Substitute behaviour

(d) Consummatory behaviour

(e) None of the above

363. Intrinsic motivation as currently conceived is championed by:

(a) Janis (1977)

(b) Soloman (1974)

(c) Deci (1975)

(d) Mann (1977)

(e) Corbit (1974)

364. Most of the research on intrinsic motivation has concentrated on the interaction between:

(a) Intrinsic and extrinsic rewards

(b) Instinct and imprinting

(c) Action specific energy and balance sheet grid

(d) Substitute behaviour and consummatory behaviour

(e) None of the above

365. An individual’s affective orientation towards particular outcomes is called the:

(a) Vector of the outcome

(b) Approach gradient of the outcome

(c) Valence of the outcome

(d) Avoidance gradient of the outcome

(e) None of the above

366. Dipboye (1977) distinguished between the strong and weak version of:

(a) Achievement theory

(b) Two-factor theory

(c) Valence theory

(d) Consistency theory

(e) None of the above

367. Motives are:

(a) Internal sources of behaviour

(b) External sources of behaviour

(c) Natural sources of behaviour

(d) Both subjective and objective sources of behaviour

(e) None of the above

368. Motives move a person from:

(a) Within

(b) Outside

(c) Beginning

(d) Birth

(e) Death

369. Literally, motivation means the process of inducing:

(a) Movement

(b) Excitement

(c) Tension

(d) Conflict

(e) None of the above

370. Motivation is defined as a state of the organism in which bodily energy is mobilised and selectively directed towards parts of the:

(a) Stimulus

(b) Response

(c) World

(d) Environment

(e) None of the above

371. “Mobilisation of bodily energy” is otherwise known as:

(a) Drive

(b) Need

(c) Motive

(d) Incentive

(e) None of the above

372. The selected part of environment refers to the end results of behaviour sequence which are known as:

(a) Aims

(b) Objectives

(c) Goals

(d) Destinations

(e) None of the above

373. Goal refers to:

(a) Directional aspects of behaviour

(b) End result of instrumental behaviour

(c) Destination after conscious activities

(d) Occasional halts

(e) None of the above

374. When a motive is aroused and the organism is driven to a goal, a condition is produced within the organism called:

(a) Conflict

(b) Tension

(c) Anxiety

(d) Jealousy

(e) None of the above

375. The tension increases when the goal is:

(a) Free

(b) Easy to achieve

(c) Obstructed

(d) Static

(e) None of the above

376. Those internal mechanisms of the body which, by controlling numerous highly complicated physiological processes, keep it in a state of equilibrium are known as:

(a) Homeostases

(b) Nervous System

(c) Nutrition

(d) None of the above

377. Homeostasis is the overall term for equili­brium preserving tendencies with an orga­nism by which:

(a) Neurophysiological condition is main­tained

(b) Psychological condition is maintained

(c) Physiological condition is maintained

(d) Psychophysical condition is maintained

(e) None of the above

378. Curiosity comes under:

(a) Social Motives

(b) Personal motives

(c) Non-homeostatic motives

(d) Both (b) and (c)

(e) None of the above

379. Sex is a:

(a) Biological motive

(b) Physiological motive

(c) Both (a) and (b)

(d) Psychological motive

(e) None of the above

380. Maslow’s idea about the structure of needs is known as:

(a) Self-actualisation theory of motivation

(b) Physiological theory of motivation

(c) Psychological theory of motivation

(d) Psychophysical theory of motivation

(e) None of the above

381. “Intrinsic motivation theory” was developed by:

(a) Halow (1950)

(b) Sigmund Freud (1902)

(c) Mark and Ervin (1970)

(d) Dollard (1939)

(e) Bandura (1973)

382. A person who is motivated displays:

(a) Unconscious Behaviour

(b) Conscious Behaviour

(c) Hapazard Behaviour

(d) Goal-directed Behaviour

(e) Erratic Behaviour

383. The process of maintaining the biochemical balance or equalibrium throughout human body is referred as:

(a) Osmosis

(b) Circulation

(c) Hoeostasis

(d) Nervous System

(e) Diffusion

384. Which one of the following is not a psy­chological motive?

(a) Need for achievement

(b) Need for affection

(c) Need for belonging

(d) Need for Oxygen

(e) None of the above

385. ‘The competition of two or more contra­dictory impulses, usually accompanied by emotional tension is called a/an:

(a) Conflict

(b) Anxiety

(c) Neurosis

(d) Psychosis

(e) Phobia

386. An object or thing which directs or stimu­lates behaviour:

(a) Instinct

(b) Incentive

(c) Need

(d) Motive

(e) Drive

387. A pituitary hormone associated with the secretion of milk is known as:

(a) Prolactin

(b) Adrenalin

(c) Estrogens

(d) Progesterones

(e) Insulin

388. A motive that is primarily learned rather than basing on biological needs is known as:

(a) Physical Motive

(b) Psychological Motive

(c) Neurophysiological Motive

(d) Psychological Motive

(e) None of these

389. During 1950s, psychologists began to be disenchanted with the drive reduction theory of motivation as an explanation of:

(a) All types of behaviour

(b) Only certain types of physiological behaivour

(c) Only certain types of psychological behaviour

(d) Both physiological and psychological behaviour

(e) Social behaviour

390. The hypothalamus plays an important role in the regulation of:

(a) Food intake

(b) Water intake

(c) Alcohol intake

(d) Both food and water intake

(e) None of the above

391. Lateral hypothalamus (LH) is otherwise known as:

(a) Stimulating centre

(b) Circulatory Centre

(c) Feeding Centre

(d) Water centre

(e) None of the above

392. Research evidences indicated that vent­romedial hypothalamus (VMH):

(a) Facilitates eating

(b) Expedites eating

(c) Both facilitates and

(d) Inhibits eating expedites eating

(e) None of the above

393. Electrical stimulation of ventromedial hypo­thalamus (VMH) cells:

(a) Inhibits eating

(b) Facilitates eating

(c) Expedites eating

(d) Both expedites and inhibits eating

(e) None of the above

394. Injections of glucose (which raise blood sugar level):

(a) Facilitate eating

(b) Expedite eating

(c) Both expedite and facilitate eating

(d) Inhibit eating

(e) None of the above

395. Injections of insulin (which lower blood sugar level):

(a) Increase food intake

(b) Decrease food intake

(c) Expedite food intake

(d) Facilitate food intake

(e) None of the above

396. Studies indicated that the hypothalamus contains cells (glucoreceptors) sensitive to the rate of which:

(a) Glucose passes through them

(b) Glucose stimulates them

(c) Glucose inhibits them

(d) Glucose both stimulates and inhibits them

(e) None of the above

397. An empty stomach produces the periodic contractions of muscles in the stomach wall which we identify as:

(a) Stomach ache

(b) Stomach pain

(c) Stomach ailment

(d) Hunger Pangs

(e) None of these

398. Obesity is thought to stem from disturbances during the:

(a) Phallic stage of psychosexual develop­ment

(b) Oral and Anal stages of psychosexual development

(c) Genital stage of psychosexual develop­ment

(d) Latency period of psychosexual deve­lopment

(e) None of these

399. Dehydration of the osmoreceptors can be produced by depriving the organism of:

(a) Food

(b) Water

(c) Blood

(d) Sugar

(e) Alcohol

400. Water deficit in the body increases the concentration of:

(a) Pottasium

(b) Insulin

(c) Sugar

(d) Sodium

(e) Glucose

401. Realistic anxiety is otherwise known as:

(a) Objective anxiety

(b) Subjective anxiety

(c) Psychic anxiety

(d) Ego defenses

402. In “moral anxiety”, ego’s dependence upon:

(a) Superego is found

(b) Id is found

(c) Sex is found

(d) Unconscious is found

403. Neurotic anxiety is one in which there occurs emotional response to a threat to ego that the impulses may break through into:

(a) Consciousness

(b) Unconsciousness

(c) Subconsciousness

(d) Super ego

404. Sometimes the superego gives threats to punish the ego. This causes an emotional response called:

(a) Moral Anxiety

(b) Realistic Anxiety

(c) Objective Anxiety

(d) Neurotic Anxiety

405. Always we want to protect ego from the ensuring anxiety. For doing this, ego adopts some strategies which are called:

(a) Defense mechanisms

(b) Sex energy

(c) Instincts

(d) Dreams

406. Defense mechanisms help the person in protecting ego from open expression of id impulses and opposing:

(a) Superego directives

(b) Death Instinct

(c) Lie Instinct

(d) Unconscious mind

407. Defense mechanisms operate at unconscious level. They occur without awareness of the individual. Hence they are:

(a) Self-explanatory

(b) Self-deceptive

(c) Self-expressive

(d) Self-dependant

408. A child scolded by his father may hit his younger sublings. This is an example of:

(a) Displacement

(b) Rationalization

(c) Regression

(d) Repression

409. “A young woman after fighting with her husband returned to her parent’s home only to allow her parents to “baby” her and fulfil her every wish like that of a child”. This is an illustration of:

(a) Repression

(b) Regression

(c) Fixation

(d) Reaction Formation

410. The last stage of psychosexual development is:

(a) Phallic Stage

(b) Genital Stage

(c) Oral Stage

(d) Anal Stage

411. Sigmund Freud has regarded the first three stages of psychosexual development i.e., the period of 5 or 6 years of life, to be decisive for the formation of:

(a) Intelligence

(b) Personality

(c) Emotion

(d) Ego

412. In the book “Group Psychology and the Analysis of the Ego”, Freud has explained the formation of:

(a) Personality

(b) Group

(c) Society

(d) Gang

413. Freud had published a book “Totem and Taboo” in 1913. By publishing this book, he has shown his concern for:

(a) Social Psychology

(b) Abnormal Psychology

(c) Industrial Psychology

(d) Child Psychology

414. Who viewed, “A person is brown with sex, lives in sex and finally dies in sex” ?

(a) J. Herbart

(b) Sigmund Freud

(c) Alfred Adler

(d) C.G. Jung

415. Who said that after birth, the child has a strong frustrating experience?

(a) Sigmund Freud (1917)

(b) Otto Rank (1929)

(c) Alfred Alder (1920)

(d) C.G. Jung (1919)

416. “Penis envy” is found in girls in:

(a) Oral Stage

(b) Anal Stage

(c) Genital Stage

(d) Pohallic Stage

417. Homosexuality is a derivative of:

(a) Electra Complex

(b) Oedipus Complex

(c) Libido

(d) Death Instinct

418. The Oral, Anal and Phallic stages of Psychosexual Development are called:

(a) Pregenital Period

(b) Sexual Genesis

(c) Life Instinct

(d) Latency Period

419. The genital stage is generally characterized by object choices rather than by:

(a) Libido

(b) Narcissim

(c) Personality

(d) Superego

420. In Anal Stage of Psychosexual Develop­ment, pleasure is derived from:

(a) Thinking

(b) Libido

(c) Emotion

(d) Expulsion and Retention

421. The “Super ego” is the equivalent of what is more commonly known as the:

(a) Conscience

(b) Personality

(c) Libido

(d) Narcissism

422. The psychoanalysis performed in a con­trolled setting is known as:

(a) Psychotherapy

(b) Chemotherapy

(c) Hypoanalysis

(d) Hyperanalysis

423. A state of deep unconsciousness, with non- responsiveness to stimulation, is known as:

(a) Coma

(b) Fixation

(c) Hypnotism

(d) Trauma

424. In 1895, Freud and Breuer published a book entitled:

(a) Studies in Hysteria

(b) Interpretation of Dreams

(c) Moses and Menotheism

(d) Psychopathology of Everyday Life

425. Studies of Freud and Breuer reported successful treatment of hysterical symptoms by a method called:

(a) Hypnosis

(b) Free Association

(c) Catharsis

(d) Dream Analysis

426. The success of the cathartic method was regarded by Freud as evidence of the:

(a) Unconscious

(b) Conscious

(c) Subconsious

(d) Libido

427. From the experiences in hypnotism and catharsis, Freud’s theory of:

(a) Unconscious was derived

(b) Conscious was derived

(c) Narcisssim was derived

(d) Dream was derived

428. Dreams represent demands or wishes stemming from the:

(a) Unconscious

(b) Conscious

(c) Preconscious

(d) Death Instinct

429. In a special book, Freud analyzed the psychology of error and found the source of errors in the conflict between:

(a) Ego and Super ego

(b) Unconscious wish and conscious censorship

(c) Conscious wish and unconscious censorship

(d) Ego and Preconscious

430. The parts of the body that are capable of reacting to sexual stimuli are called:

(a) Erotogenic Zones

(b) Abnormal Zones

(c) Sensitive Zones

(d) Secular Zones

431. The main erotogenic zone of our body is:

(a) Mouth

(b) Genitals

(c) Anal Zones

(d) Lips

432. According to Freud, the entire activity of men is bent upon procuring pleasure and avoiding pain. This activity is controlled by:

(a) Reality Principle

(b) Pleasure Principle

(c) Primary Narcissism

(d) Secondary Narcissim

433. The urethral development stage is an introductory period to the:

(a) Oral Stage

(b) Phallic Stage

(c) Genital Stage

(d) Latency Stage

434. The very term “Phallic” is derived from “Phallos”, which means:

(a) Penis in erection

(b) Sexual urge

(c) Ego-conflict

(d) Self-Love

435. Urethral eroticism is mainly:

(a) Autoerotic

(b) Conscious

(c) Unconscious

(d) Egocentric

436. According to Freud, the negative Oedipus complex may lead to:

(a) Heterosexuality

(b) Homosexuality

(c) Narcissism

(d) Castration

437. The idea of developmental stages was borrowed by Freud from:

(a) Biology

(b) Sociology

(c) Anthropology

(d) Physics

438. The diversion of a part of the sexual energy into non-sexual activities is called:

(a) Repression

(b) Regression

(c) Rationalization

(d) Sublimation

439. The term “defense mechanism” was introduced by:

(a) Freud in 1894

(b) Jung in 1902

(c) Alfred Adler in 1905

(d) Sullivan in 1935

440. Moving away from the reality is called the mechanism of:

(a) Withdrawal

(b) Denial

(c) Daydream

(d) Introjection

Answers

301. (a) 302. (c) 303. (a) 304. (a) 305. (d) 306. (a) 307. (b) 308. (d) 309. (d) 310. (c) 311. (c) 312. (c) 313. (a) 314. (a) 315. (b) 316. (d) 317. (a) 318. (a) 319. (a) 320. (c) 321. (b) 322. (a) 323. (c) 324. (a) 325. (d) 326. (a) 327. (a) 328. (c) 329. (a) 330. (d) 331. (a) 332. (d) 333. (a) 334. (a) 335. (d) 336. (a) 337. (c) 338. (a) 339. (c) 340. (b) 341. (a) 342. (c) 343. (d) 344. (b) 345. (b) 346. (d) 347. (b) 348. (a) 349. (c) 350. (a) 351. (b) 352. (c) 353. (d) 354. (a) 355. (a) 356. (c) 357. (a) 358. (d) 359. (a) 360. (a) 361. (d) 362. (a) 363. (c) 364. (a) 365. (c) 366. (d) 367. (a) 368. (a) 369. (a) 370. (d) 371. (a) 372. (c) 373. (a) 374. (b) 375. (c) 376. (a) 377. (a) 378. (b) 379. (c) 380. (a) 381. (a) 382. (d) 383. (c) 384. (d) 385. (a) 386. (b) 387. (a) 388. (d) 389. (a) 390. (a) 391. (c) 392. (d) 393. (a) 394. (d) 395. (a) 396. (a) 397. (d) 398. (b) 399. (b) 400. (d) 401. (a) 402. (a) 403. (a) 404. (a) 405. (a) 406. (a) 407. (b) 408. (a) 409. (b) 410. (b) 411. (b) 412. (b) 413. (a) 414. (b) 415. (b) 416. (d) 417. (b) 418. (a) 419. (b) 420. (d) 421. (a) 422. (c) 423. (a) 424. (a) 425. (c) 426. (a) 427. (a) 428. (a) 429. (b) 430. (a) 431. (b) 432. (b) 433. (b) 434. (a) 435. (a) 436. (b) 437. (a) 438. (d) 439. (a) 440. (b)

Author