(b) Animal Psychology

(c) Developmental

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Child Psychology

(e) None of the above

102. In a famous book “Origin of Species”, man’s relationship with animals was shown. This book was written by:

(a) J. Bird

(b) Charles Darwin

(c) L.R. Daniels

(d) N. J. Kohen

(e) None of the above

103. According to the estimates of biologists 95% of the animal kingdom consists of animals without:

(a) Brain

(b) Backbones

(c) Spinal Cord

(d) Glands

(e) None of the above

104. Among the lower forms of vertebrates like the fish and amphibians, the segmented, ladder like arrangement is replaced by a continuous tube called:

(a) The spinal cord

(b) The backbone

(c) The brain

(d) The Central nevous system

(e) None of the above

105. Motor behaviour may be conveniently subdivided into two parts. These are:

(a) Ontogenesis and Fetal responses

(b) Locomotion and Manipulation

(c) Receptors and Effectors

(d) Cephalo-Caudal and Proximo-distal principle

(e) None of the above

106. In his “Comedy of Errors”, the great dramatist, Shakespeare successfully made use of the theme of:

(a) Fraternal and Identical Twins

(b) Environmental and Hereditary Factors

(c) Social Development

(d) Language Development

(e) None of the above

107. The process by which we reach the fall limits of our physical and mental development is known as:

(a) Learning

(b) Maturation

(c) Growth

(d) Development

(e) None of the above

108. The remarkable study of Dr. Kellogg and his wife was designed to depict the relationship between:

(a) Environmental influence and early behaviour

(b) Temperament and Environmental influ­ences

(c) Personality and Environmental influ­ences

(d) Maturation and Learning

(e) None of the above

109. The famous book “The Ape and the Child” which contains environmental influence upon early behaviour was written by:

(a) Gesell and Thomson

(b) Jones and Jones

(c) Kellogg and Kellogg

(d) Zubek and Solberg

(e) None of the above

110. The behaviour of an organism is modified in the light of its past experience. Technically speaking this modification is the process of:

(a) Learning

(b) Maturation

(c) Growth

(d) Development

(e) None of the above

111. The chemical substances secreted from en­docrine glands are known as:

(a) Biles

(b) Humours

(c) Fluids

(d) Hormones

(e) None of the above

112. The level of blood sugar increases in the absence of:

(a) Bile

(b) Phlegm

(c) Insulin

(d) Gastric Juice

(e) None of the above

113. The basic unit of nervous system is:

(a) Neuron

(b) Gland

(c) Cell

(d) Nerve

(e) None of the above

114. A neuron is a/an:

(a) Gland

(b) Sweat gland

(c) Affective Cell

(d) Nerve Cell

(e) None of the above

115. Over secretion of thyroid gland leads to:

(a) Grave’s Disease

(b) Cretinism

(c) Mongolism

(d) Diabetes

(e) None of the above

116. Dwarfism occurs as a result of:

(a) Under secretion of adrenaline

(b) Under secretion of an anterior pituitary hormone

(c) Over secretion of anterior pituitary hormone

(d) Over secretion of adrenaline

(e) None of the above

117. Excessive growth of thyroid gland leads to an abnormal condition called:

(a) Diabetes

(b) Mongolism

(c) Goitre

(d) Cretinism

(e) None of the above

118. Ductless glands are otherwise known as:

(a) Endocrine glands

(b) Exocrine glands

(c) Sweat glands

(d) Tear Glands

(e) None of the above

119. Which one of the following is popularly known as “master gland”?

(a) Pancreas

(b) Pituitary gland

(c) Adrenal gland

(d) Thyroid gland

(e) None of the above

120. Endocrine glands secrete their hormones directly into the:

(a) Gall Bladder

(b) Brain

(c) Blood stream

(d) Spinal Cord

(e) None of the above

121. Which of the following glands directly secretes its products into the blood stream?

(a) Adrenal gland

(b) Sweat gland

(c) Salivary gland

(d) Liver

(e) None of the above

122. Destruction of adrenal cortex leads to:

(a) Diabetes

(b) Cretinism

(c) Tuberculosis

(d) Addison’s disease

(e) None of the above

123. Which one of the following glands is located nearest to the brain?

(a) Adrenal gland

(b) Parathyroid gland

(c) Pituitary gland

(d) Pancreas

(e) None of the above

124. Insulin is injected when the patient suffers from:

(a) Diabetes

(b) Tuberculosis

(c) Cretinism

(d) Goitre

(e) None of the above

125. The sex glands are otherwise known as:

(a) Kidney

(b) Adrenal glands

(c) Pituitary glands

(d) Gonads

(e) None of the above

126. The pituitary gland is otherwise known as ‘master gland’ because:

(a) It controls the secretion of several other endocrine glands

(b) It produces the largest number of different hormones

(c) It controls body growth in early child­hood

(d) Both (a) and (b) are correct

(e) None of the above

127. The substance involved in the synthesis and destruction of the neurotransmitters is known as:

(a) Acid

(b) Bile

(c) Chemicals

(d) Enzyme

(e) None of the above

128. If the gland secretes, it makes substances that are discharged into the body and is known as:

(a) Endocrine gland

(b) Exocrine gland

(c) Sweat gland

(d) Liver

(e) None of the above

129. If the gland excretes, it forms a fluid that is to be discarded from the body and is known as:

(a) Endocrine gland

(b) Exocrine gland

(c) Pituitary Gland

(d) Liver

(e) None of the above

130. The word Thormone means:

(a) Mechanical Messanger

(b) Electrical Messanger

(c) Neurotransmitter

(d) Chemical Messanger

(e) None of the above

131. The pituitary gland looks like a/an:

(a) Pea

(b) Apple

(c) Orange

(d) Mango

(e) None of the above

132. Somatotrophin is a hormone from:

(a) Pituitary gland

(b) Adrenal gland

(c) Gonads

(d) Thyroids

(e) None of the above

133. If Somatotrophin is secreted too much from the pituitary gland, the individual suffers from:

(a) Dwarfism

(b) Cretinism

(c) Goitre

(d) Giantism

(e) None of the above

134. The posterior pituitary secrets a hormone called:

(a) Adrenaline

(b) Somatotrophin

(c) Pituitrin

(d) Thyroxine

(e) None of the above

135. The principal in gradient of thyroxin is:

(a) Sodium

(b) Potassium

(c) Iodine

(d) Insulin

(e) None of the above

136. Destruction of thyroid gland causes:

(a) Goitre

(b) Addison’s Syndrome

(c) Myxoedema

(d) Diabetes

(e) None of the above

137. Which one is both an endocrine and exo­crine gland?

(a) Pancreas

(b) Adrenal gland

(c) Parathyroids

(d) Thyroids

(e) None of the above

138. The manufacture of adrenaline and nora­drenaline is controlled by:

(a) Pituitary gland

(b) Adrenal gland

(c) Nervous system

(d) Pancreas

(e) None of the above

139. Prior to scientific upheaval, pineal gland is believed to be the:

(a) Seat of the Mind

(b) Seat of the Soul

(c) Seat of the Brain

(d) Seat of the Consciousness

(e) None of the above

140. Testes secrete:

(a) Progestins

(b) Estrogens

(c) Adrenalin

(d) Androgens

(e) None of the above

141. The transmitting end of a neuron is called:

(a) Axon

(b) Dendrites

(c) Cell Body

(d) Myelin Sheath

(e) None of the above

142. The receiving end of a neuron is known as:

(a) Axon

(b) End Brush

(c) Dendrites

(d) Cell Body

(e) None of the above

143. Which one of the following is not a part of a neuron?

(a) Dendrites

(b) Endbrush

(c) Axon

(d) Cell Body

(e) Protoplasm

144. The axon of a neutron is surrounded by white, fatty covering called:

(a) Myelin Sheath

(b) Nucleus

(c) Dendrites

(d) End Brush

(e) None of the above

145. In the centre of the braon stem, running from the medulla up to the midbrain, there is a complex region containing many small nuclei and a number of long and short nerve fibres known as :

(a) Limbic System

(b) Pons

(c) Amygdala

(d) Reticular Activating System (RAS)

(e) None of the above

146. Some of the nuclei of the thalamus, hypothalamus and cerebrum are inter­connected to form a kind of ring or border around lower portion of the forebrain which is known as:

(a) Reticular Activating System (RAS)

(b) Limbic System

(c) Hippocampus

(d) Amygdala

(e) None of the above

147. Sneezing is a:

(a) Reflex action

(b) Voluntary action

(c) Sensation

(d) Simple response

(e) None of the above

148. Human behaviour begins through the:

(a) Effectors

(b) Receptors

(c) Nervous System

(d) Response Mechanism

(e) None of the above

149. The nerve conduction is of the nature of:

(a) Electrochemical waves

(b) Magnetic waves

(c) Chemical waves

(d) Electro-magnetic waves

(e) None of the above

150. The somaesthetic centre of our body is located in the:

(a) Frontal lobe

(b) Temporal lobe

(c) Occipital lobe

(d) Parietal lobe

(e) None of the above

151. When a particular portion of the brain is destroyed or cut off in an animal and then the effect of this is carefully studied, the method of studying the brain is called:

(a) Method of Extirpation

(b) Method of Stimulation

(c) Chemical Method

(d) Pathological Method

(e) None of the above

152. The path of the ‘Reflex Action’ is known as:

(a) Reflex Arc

(b) Sensory Path

(c) Effector Path

(d) Neurotic Path

(e) None of the above

153. The sensory part of a neuron is:

(a) Cell Body

(b) Dendrites

(c) Axon

(d) End Brush

(e) None of the above

154. Reflexes are:

(a) Learned

(b) Not learned

(c) Voluntary Actions

(d) Complex Activities

(e) None of the above

155. The ability of perception is undermined in:

(a) Agnosia

(b) Apraxia

(c) Aphasia

(d) Brain Disorder

(e) None of the above

156. Reflex actions are controlled by:

(a) Brain

(b) Central Nervous System

(c) Peripheral Nervous System

(d) Spinal Cord

(e) None of the above

157. Under strong emotions:

(a) Thyroxin is secreted

(b) Cortin is secreted

(c) Androgen is secreted

(d) Adrenalin is secreted

(e) None of the above

158. Occipital lobe is responsible for:

(a) Audition

(b) Homeostasis

(c) Forgetting

(d) Vision

(e) None of the above

159. Spike potentials are recorded from:

(a) Synapses

(b) Neurons

(c) Spinal Cord

(d) Cerebral Cortex

(e) None of the above

160. From the following parts of the brain, which one is known as the great relay station?

(a) Hypothalamus

(b) Cerebrum

(c) Pons

(d) Thalamus

(e) None of the above

161. Sir Federick Giant Banting (1891-1941) of Canada was the codiscoverer of:

(a) Insulin

(b) Adrenalin

(c) Peptin

(d) Noradrenalin

(e) None of the above

162. The organs of our body which receive stimulation are called:

(a) Receptors

(b) Effectors

(c) Nerves

(d) Cells

(e) None of the above

163. The path from a sense organ through a nerve centre to a muscle is called a/an:

(a) Sensory Path

(b) Neurotic Path

(c) Reflex Arc

(d) Effective Path

(e) None of the above

164. The auditory area is located in:

(a) Frontal Lobe

(b) Parietal Lobe

(c) Temporal Lobe

(d) Occipital Lobe

(e) None of the above

165. Brain and spinal cord comprise a system called:

(a) Autonomic Nervous System

(b) Central Nervous System

(c) Peripheral Nervous System

(d) Sympathetic Nervous System

(e) Parasympathetic Nervous System.

166. The neurons starting from the brain and ending in muscles and glands are called:

(a) Motor Neurons

(b) Associative Neurons

(c) Spinal Neurons

(d) Ganglia

(e) None of the above

167. The cell bodies of the autonomic nervous system are collected in bulb like projections called:

(a) Synapse

(b) Neuron

(c) Ganglia

(d) Axon

(e) None of the above

168. Which one of the following hormones is directly responsible for the metabolism of the body?

(a) Insulin

(b) Adrenalin

(c) Parathormone

(d) Thyroxine

(e) None of the above

169. The reticular formation is a complex network of nerve fibres in the:

(a) Midbrain

(b) Hind brain

(c) Cerebellum

(d) Hypothalamus

(e) None of the above

170. Body equilibrium is maintained by:

(a) Cerebrum

(b) Thalamus

(c) Cerebellum

(d) Hypothalamus

(e) None of the above

171. The point at which two neurons exchange neural impulses is called:

(a) Synaptic junction

(b) Interneural junction

(c) Intraneural junction

(d) Nerve joint

(e) None of the above

172. Sexual activities are mostly controlled by:

(a) Spinal Cord

(b) Thalamus

(c) Cerebellum

(d) Midbrain

(e) None of the above

173. The autonomous functions are primarily controlled by:

(a) Hypothalamus

(b) Thalamus

(c) Crebellum

(d) Midbrain

(e) None of the above

174. Two cerebral hemispheres are connected by:

(a) Medulla

(b) Spinal Cord

(c) Cerebellum

(d) Corpus Callosum

(e) None of the above

175. The process of converting physical energy of the stimulus into impulses to the brain is called as:

(a) Transduction

(b) Transmission

(c) Transportation

(d) Induction

(e) None of the above

176. The autonomic nervous system pre­dominantly consists of:

(a) Sensory Nerves

(b) Motor Nerves

(c) Nerve Fibres

(d) Association of Fibres

(e) None of the above

177. The brain is divided along the midline into two symmetrical halves by:

(a) Lateral Fissure

(b) Longitudinal Fissure

(c) Fissure of Rolando

(d) Fissure of Silvius

(e) None of the above

178. When a pin is struck into the finger, we immediately withdraw our hand. This is an illustration of:

(a) Neural Transmission

(b) Transduction

(c) Reflex Action

(d) Cerebral Action

(e) None of the above

179. The autonomic nervous system is so called because:

(a) It is controlled by the cerebrum

(b) It controlled by the spinal cord

(c) It is similar to reflex action

(d) It is independent of the control of the individual

(e) None of the above

180. Peripheral nervous system (PNS) has the nerves extended from Central nervous system (CNS) up to the:

(a) Receptors

(b) Effectors

(c) Conductors

(d) Regulators

181. The body of the human being consists of:

(a) 108 cells approximately

(b) 1016 cells approximately

(c) 1014 cells approximately

(d) 1018 cells approximately

(e) 1010 cells approximately

182. Neurons serve as conductors of the nerve impulses to and from:

(a) The brain

(b) The spinal cord

(c) The central nervous system

(d) The autonomic nervous system

(e) None of the above

183. The point at which a stimulus creates a nerve impulse is called the:

(a) Reactive potential

(d) Absolute Refractory Period

(c) Threshold Point

(d) Minimal refractory period

(e) None of the above

184. When a neuron fires, it fires completely or it does not fire at all. This is called:

(a) All or None Law

(b) All but One Law

(c) All for None Law

(d) All for All Law

(e) None of the above

185. Synapse is the gap between the end-brush of one neuron and the:

(a) Axon of the next one

(b) Dendrite of the next one

(c) End-Brush of the next one

(d) Cell body of the next one

(e) None of the above

186. The spinal cord contains:

(a) Grey matter inside it

(b) White matter inside it

(c) Red matter inside it

(d) Black matter inside it

(e) None of the above

187. Absolute refractory period has an approxi­mate time span of:

(a) 1/100th of a second

(b) l/500th of a second

(c) 1/1000th of a second

(d) 1/10000th of a second

(e) None of the above

188. An individual may become deaf when:

(a) Frontal Lobe is destroyed

(b) Temporal Lobe is destroyed

(c) Occipital Lobe is destroyed

(d) Parietal Lobe is destroyed

(c) None of the above

189. Which one of the following is regarded as the secondary relay station and general alarm in the brain?

(a) Reticular Activating System

(b) Cerebellum

(c) Midbrain

(d) Cerebrum

(e) None of the above

190. When one nerve impulse passes away and the second one is still to appear, the neuron gets a period of rest interval. During this interval, it cannot work, even if it is evoked by a strong stimulus. This interval is known as:

(a) Secondary Period

(b) Absolute Refractory Period

(c) Maximal Refractory period

(d) Minimal Refractory Period

(e) None of the above

191. The hindbrain consists of:

(a) Cerebellum, Medulla and Pons

(b) Cerebrum, Medulla and Pons

(c) Thalamus, Spinal Cord and Pons

(d) Limbic System, RAS and Pons

(e) None of the above

192. Sex of the child is determined at the time of:

(a) Fertilization

(b) Birth

(c) Prenatal development

(d) Postnatal development

(e) None of the above

193. The entire nervous system is composed of only two kinds of cells and these are:

(a) Glia celis neurons

(b) Ganglia and receptors

(c) Glands and muscles

(d) Glands and neurons

(e) None of the above

194. The active elements of the nervous system are:

(a) Neurons

(b) Glands

(c) Muscles

(d) Sensory Organs

(e) None of the above

195. The axon of a neuron is usually sheathed in a white, fatty, insulating substance called:

(a) Myelin

(b) Epinephrine

(c) Cytoplasm

(d) Norepinephrine

196. Myelin is produced by:

(a) Sense Organs

(b) Glia

(c) Ganglia

(d) Synapses

(e) None of the above

197. The communicative mechanism by which stimulation of the dendrites and cell body of a neuron can trigger a reaction fairly far away is the:

(a) Nerve conduction

(b) Nerve impulse

(c) Nerve Transmission

(d) Nerve Transduction

(e) None of the above

198. The speed of the nerve impulse depends on:

(a) The diameter of the axon and the thickness of the myelin sheath

(b) The diameter of the myelin sheath

(c) The diameter of the axon

(d) The thickness of the axon

(e) None of the above

199. The nerve impulse is accompanied by small electrical changes called a/an:

(a) Action Potential

(b) Spike potential

(c) Nerve Transmission

(d) Nerve Transduction

(e) None of the above

200. The mechanism by which neurons stimulate other neurons is called:

(a) Synaptic transmission

(b) Nerve conduction

(c) Nerve transduction

(d) Nerve transmission

(e) None of the above

Answers

101. (a) 102. (b) 103. (b) 104. (a) 105. (b) 106. (a) 107. (b) 108. (a) 109. (c) 110. (a) 111. (d) 112. (c) 113. (a) 114. (d) 115. (a) 116. (b) 117. (c) 118. (a) 119. (b) 120. (c) 121. (a) 122. (d) 123. (c) 124. (a) 125. (d) 126. (d) 127. (d) 128. (a) 129. (b) 130. (d) 131. (a) 132. (a) 133. (d) 134. (c) 135. (c) 136. (c) 137. (a) 138. (c) 139. (b) 140. (d) 141. (a) 142. (c) 143. (e) 144. (a) 145. (d) 146. (b) 147. (a) 148. (b) 149. (a) 150. (d) 151. (a) 152. (a) 153. (b) 154. (b) 155. (a) 156. (d) 157. (d)158. (d) 159. (b) 160. (d) 161. (a) 162. (a) 163. (c) 164. (c) 165. (b) 166. (a) 167. (c) 168. (d) 169. (a) 170. (c) 171. (a) 172. (c) 173. (a) 174. (d) 175. (a) 176. (b) 177. (b) 178. (c) 179. (d) 180. (b) 181. (b) 182. (a) 183. (c) 184. (a) 185. (b) 186. (a) 187. (c) 188. (b) 189. (a) 190. (b) 191. (a) 192. (a) 193. (a) 194. (a) 195. (a) 196. (b) 197. (a) 198. (a) 199. (a) 200. (a)

Author