(b) Insightful Learning and Operant Condi­tioning

(c) Latent Learning and Classical Condi­tioning

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Classical and Operant Conditioning and Modelling

302. In the Statistical Model, the degree of deviation from the statistical norms is taken as a/an:

(a) Index of Abnormality

(b) Constant Number

(c) Existential Deviation

(d) Statistical Deviation

303. The Existential Model in Abnormal Psychology stresses on:

(a) The individual’s choice and freedom

(b) Complexes and Conflicts

(c) Oedipus Complex

(d) Electra Complex

304. Who has used the term ‘interpersonal accommodation” to refer to people working towards common ends?

(a) Alfred Adler

(b) Sigmund Freud

(c) Sullivan

(d) C.G. Jung

305. Who held the view that one forms relationships with others with some purpose behind it?

(a) Sullivan (1953)

(b) Patterson (1954)

(c) Kelley (1959)

(d) Wundt(1979)

306. According to which theory, a person, may however, terminate a certain relationship when he starts realising that he is getting nothing out of it?

(a) Social Exchange View of Kelley

(b) Behaviouristic Theory

(c) Humanistic Model

(d) Existential Theory

307. C.G. Jung has considered the psychological aspects of man and woman in the same individual as:

(a) Style of Life

(b) Shadow

(c) Archetypes

(d) Collective conscious

308. According to C. G. Jung, the term which represents animal instincts in human beings is called:

(a) Shadow Archetype

(b) Collective Unconscious

(c) Style of Life

(d) Images

309. Who viewed that personality is the sum total of the actual or potential behaviour patterns of an organism as determined by heredity and environment?

(a) C.G. Jung

(b) Alfred Adler

(c) Eysenk

(d) Sigmund Freud

(e) None of the above

310. The units of inheritance are called:

(a) Genes

(b) Chromosomes

(c) Ovum

(d) Spermatozoa

311. The origin of life of an individual takes place as a result of the fusion of two cells called:

(a) Chromosomes

(b) Gametes

(c) Ovum

(d) Autosomes

312. Genes are arranged in:

(a) The chromosomes

(b) Gametes

(c) Ovum

(d) Autosomes

313. Each human cell contains between:

(a) 20 to 40 genes

(b) 200 to 400 genes

(c) 2,000 to 4,000 genes

(d) 40,000 to 80,000 genes

314. Each cell contains:

(a) 23 pairs of chromosomes

(b) 22 pairs of chromosomes

(c) 20 pairs of chromosomes

(d) 10 pair of chromosomes

315. The study of the effect of heredity factors upon human beings began with:

(a) Francis Galton (1950)

(b) Neel & Schull (1954)

(c) Sigmund Freud (1910)

(d) Kallman (1953)

316. “Pick’s disease” is a disease of:

(a) Childhood

(b) Old age

(c) Adulthood

(d) Adolescence

317. Studies reveal that in persons of blood group “O”, about 40 per cent are susceptible to:

(a) Peptic ulceration

(b) Essential Hypertension

(c) Idiopathic Epilepsy

(d) Mongolism

318. Some psychopaths have been found to have:

(a) An extra Y chromosome

(b) An extra X chromosome

(c) Blood group “O”

(d) Faulty genes

319. Who suggested that either an excess or a deficit of autonomic reactivity may lead to abnormality?

(a) Eysenk (1960)

(b) Freud (1910)

(c) C.G. Jung (1920)

(d) Alfred Adler (1917)

320. Persons with a high energy level appear to be inclined to discharge tension through neuromuscular activity whereas those with a low energy level appear are more inclined to discharge tension through:

(a) Ego Defenses

(b) Projection

(c) Fantasy

(d) Dream

321. Abnormalities resulting from noxious agents are called:

(a) Toxic psychoses

(b) Hysteria

(c) Neuroses

(d) Psychosomatic Disorders

322. Visual illusions and hallucinations are symptoms of:

(a) Epilepsy

(b) Neuroses

(c) Toxic psychoses

(d) Mental retardation

323. “Pellagra”, a central nervous system disorder, is caused by:

(a) Vitamin deficiency

(b) Sleep deprivation

(c) Faulty Chromosomes

(d) Noxious Agents

324. According to Behaviourists, much of our behaviour, whether normal or maladaptive, can be attributed to:

(a) Emotion

(b) Learning

(c) Environmentalism

(d) Thinking

325. Franks from his eye-blink-conditioning experiments found that anxiety as a drive facilitates conditioning quickly and pre­vents:

(a) Its extinction faster

(b) Experimental neuroses

(c) The influence of reward

(d) Physical punishment

326. Frank’s findings have been extended to explain neuroses as a result of wrong learning which gets strongly ingrained due to:

(a) The high anxiety state of neurotics

(b) Inner conflicts

(c) Negative motives

(d) Punishment

327. Intermittent reinforcement especially asso­ciated with reward and punishment alter­natively leads to:

(a) Maladaptive Learning

(b) Operant Conditioning

(c) Latent Learning

(d) Classical Conditioning

328. Stress is a condition experienced by a person who is constantly exposed to:

(a) Malnutrition

(b) Punishment

(c) Frustrations and Conflicts

(d) Anxiety

329. Observations on the effect of learning appropriate sex behaviour have indicated that it has a long lasting influence on:

(a) Emotional Development

(b) Personality Development

(c) Intellectual Development

(d) Social Development

330. According to Freud, the point of contact between the body and the personality is:

(a) The id and its instincts

(b) The mind

(c) Conscious

(d) Subconscious

331. The mechanism in which a person demands of oneself and others a higher quality of performance than the situations require in known as:

(a) Conversion

(b) Fantasy

(c) Perfectionism

(d) Identification

332. Dreams may reveal a combination of seve­ral:

(a) Conversions

(b) Regressions

(c) Defence Mechanisms

(d) Fantasies

333. Selye has done considerable work in the field of:

(a) Anxiety

(b) Stress

(c) Conflicts

(d) Fantasy

334. Alarm Reaction is essentially:

(a) A biological defence mechanism

(b) A social defence mechanism

(c) A bio-social defence mechanism

(d) A physchosocial defence mechanism

335. The term “presenile” refers to the period between:

(a) 10 and 20 years

(b) 45 and 60 years

(c) 80 and 100 years

(d) 16 and 25 years

336. The disorder in which there is a gradual decrease in mental and physical activities is known as:

(a) Schizophrenia

(b) Pick’s Disease

(c) Senile Dementia

(d) Hysteria

337. Pick’s disease is a degenerative disorder of:

(a) The peripheral nervous system

(b) Brain and spinal cord

(c) The autonomic nervous system

(d) The central nervous system

(e) The central nervous system

338. A disorder which is mainly characterised by continual muscular tremors and gradual loss of manual skills is known as:

(a) Pick’s Disease

(b) Alzhimer’s Disease

(c) Senila Dementia

(d) Parkinson’s Disease

339. General Paresis, as a clinical and patho­logical entity, was first recognized by:

(a) A. L. T Bayla

(b) James Parkinson

(c) Arnold Pick

(d) Alais Alzhiemer

340. Brain tumour is otherwise known as:

(a) Cerebral Neoplasm

(b) Blood Clotting

(c) Meningitis

(d) Encephalitis

341. The inflammation of the brain tissue by a filterable virus is called:

(a) Encephalitis

(b) Meningitis

(c) Cerebral Neoplasm

(d) Juvenile Paresis

342. The brain has a very protective mechanism which screens the flow of substances from the blood to the cortical nervous system. It is known as:

(a) Blood Brain Barrier (BBB)

(b) Amino Acid

(c) Epinephrine

(d) Enzyme

343. Involuntary discharge of urine is popularly known as:

(a) Engram

(b) Enuresis

(c) Eonism

(d) Estrangement

344. The ductless gland that secrets hormones into the blood stream is known as:

(a) Eros

(b) Instinct

(c) Endocrine Gland

(d) Exocrine Gland

345. A community-based mental hospital where the patients are treated during the day and returned to their homes at night is popularly known as:

(a) Day Hospital

(b) Asylum

(c) Mental Hospital

(d) Abnormal Hospital

346. The simultaneous arousal of opposing impulses, desires or motives is popularly known as:

(a) Anxiety

(b) Conflict

(c) Frustration

(d) Aspiration

347. The field of Psychology that focuses on helping persons with problems pertaining to education, marriage or occupation is known as:

(a) Abnormal Psychology

(b) Industrial Psychology

(c) Educational Psychology

(d) Counselling Psychology

348. The situation where a man and a woman live together without getting married is known as:

(a) Premarriage

(b) Cohabitation

(c) Coalition

(d) Concordance

349. Use of community resources in dealing with maladaptive behaviour is popularly known as:

(a) Community Psychology

(b) Counselling Psychology

(c) Social Psychology

(d) Abnormal Psychology

350. Disregard of social norms and values is known as:

(a) Anhedonia

(b) Animism

(c) Anoxia

(d) Anamia

351. The arena of Psychology which aims at explaining abnormal behaviour within the framework of the normal and the general is known as:

(a) General Psychology

(b) Social Psychology

(c) Abnormal Psychology

(d) Educational Psychology

352. Generally, “abnormal” means deviation from the:

(a) Social Stigma

(b) Rule and Regulations

(c) “Norm” or “Standard”

(d) Basic Principles of living

353. The term “normal” itself has been derived from the Latin word:

(a) “Persona”

(b) Move

(c) Stigma

(d) Morma

354. Abnormality in the statistical sense can be conceived in:

(a) Qualitative terms

(b) Quantitative terms

(c) Theoretical terms

(d) General terms

355. The Latin word “Norma” refers to:

(a) Human personality

(b) A carpenter’s square or rule

(c) Deviation of behaviour

(d) Dissociated personality

356. Who viewed that abnormality is not in term of people suffering from mental diseases produced by definite causes; it is rather in terms of defective functioning of certain psychological systems?

(a) Benedict (1934)

(b) Coleman (1971)

(c) Eysenk (1973)

(d) Shanmugum (1979)

357. The study of the development and function of the brain, the spiral cord and the rest of the nervous system and also mental disorders arising out of damage to these systems is known as:

(a) Anthropology

(b) Neurology

(c) Criminology

(d) Behavioural Disorder

358. The related fields of Abnormal psychology are:

(a) Social Psychology and Educational Psy­chology

(b) Clinical Psychology and Psychiatry

(c) Child Psychology and Social Psycho­logy

(d) Developmental psychology and Social psychology

359. The ancient Hebrews considered behaviour to be controlled by:

(a) External Stimulus

(b) Internal reaction

(c) Social Stigma

(d) Good or bad spirits residing within the person

360. Who is considered to be the “father of modern medicine”?

(a) Hippocarates (460-377 B.C.)

(b) Sigmund Freud (1902)

(c) Plato (429-347 B.C)

(d) Aristotle (384-322 B.C.)

361. The first mental hospital or asylum was established in the year:

(a) 1507 A.D.

(b) 1403 A.D.

(c) 1547 A.D.

(d) 1747 A.D.

362. Who converted the monastery of St. Mary of Bethlehem, in London, into a mental hos­pital?

(a) Phillippe Pinel (1745)

(b) Selling (1940)

(c) William Tuke (1732)

(d) Henry VII, the King of England

363. Who furnished a classification of mental diseases in terms of organic bases in 1883?

(a) William Tuke (1821)

(b) William Griesinger (1865)

(c) Emil Kraepelin

(d) Phillipe Pinel

364. Hippocrate’s theory of mental disease was revised by a physician named:

(a) William Griesinger (1820)

(b) Selling (1940)

(c) John Meyer (1925)

(d) William Tuke (1820)

365. Kraeplin regarded mental diseases to be characterized by a group of symptoms called:

(a) Neuroses

(b) Psychoses

(c) Syndrome

(d) Disorders

366. I.P. Pavlov’s theory of conditioning paved the way for the development of:

(a) Psychoanalytic Therapy

(b) Behaviour Therapy

(c) Group Therapy

(d) Nondirective Therapy

367. The concept of ‘Experimental Neurosis” was first developed by:

(a) I. P. Pavlov

(b) B. F. Skinner

(c) Pierre Janet

(d) Sigmund Freud

368. An Australian Physician believed that hysterical disorders were caused by the distribution of particular magnetic fluid in the body. Who was he?

(a) Anton Mesmen

(b) Adolf Mayer

(c) B. F. Skinner

(d) J. B. Watson

369. Who practised “mesimerism” to cure hys­teria?

(a) Adolf Meyer

(b) Anton Mesmer

(c) Pierre Janet

(d) Joseph Breuer

370. Sigmund Freud, in collaboration with Breuer, published a book which is consi­dered as an important landmark in the history of Abnormal Psychology. The name of the book is:

(a) Abnormal Behaviour

(b) Dream Analysis

(c) Psychoanalysis

(d) Studies in Hysteria

371. Which book of Sigmund Freud has laid the basis for the non-physical interpretation of mental diseases?

(a) Interpretation of Dreams

(b) Tudies in Hysteria

(c) Hypnosis

(d) Psychopathology of Everyday Life

372. The term “Mental Hygience” was first used by:

(a) Professor William Sweetsor (1843)

(b) Sigmund Freud (1907)

(c) Pierre Janet (1870)

(d) Carl Jung (1950)

373. Who viewed that mental hygiene refers to some mental illness which is caused due to some inward and rooted sorrows?

(a) Sigmund Freud (1900)

(b) Alfred Adler (1890)

(c) Carl Jung (1960)

(d) William Sweetsor (1943)

374. Who anticipated modern theories of psy­chosomatic medicine by stating that body and mind are only two aspects of behaviour of organisms?

(a) Alfred Adler (1887)

(b) Sigmund Freud (1905)

(c) William Sweetsor (843)

(d) Pierre Janet (1890)

375. Who used the term “mental hygiene” to mean “prevention of mental disorders”?

(a) Sigmund Freud

(b) George Cook

(c) Pierre Janet

(d) Carl Jung

376. Among the four Vedas, the chief contri­butions to medicine and psychiatry came from:

(a) Atharva Veda

(b) Rig Veda

(c) Yajur Veda

(d) Sama Veda

377. The ancient Indian School of Medicine was called:

(a) Ayurveda

(b) Ramayan

(c) Mahabharat

(d) Upanishad

378. Who founded the Indian Psychoanalytical Society in India?

(a) James Esdale

(b) G. S. Bose

(c) Abbe de Faria

(d) Digambar Jha

379. The Lumbini Park Mental Hospital in Kolkata was established by:

(a) G. S. Bose

(b) Jame Esdale

(c) N.K.Ghosh

(d) Abbe de Faria

380. The National Organization of Psychiatrists in India was founded in the year:

(a) 1949 A.D.

(b) 1947 A.D.

(c) 1969 A.D.

(d) 1959 A.D.

381. In 1929 A.D. Barkeley Hill has started the Indian Association of mental Hygience which was affiliated to the National Council for Mental Hygience in:

(a) Great Britain

(b) America

(c) Canada

(d) Switzerland

382. The Indian Association of Clinical Psychologists was started in Delhi in the year:

(a) 1978

(b) 1968

(c) 1908

(d) 1938

383. The first President of Indian Association of Clinical Psychologists was:

(a) Nagendranath De

(b) G. S. Bose

(c) Dr. N. N. Sen

(d) Siva Choupal

384. The Indian Academy of Applied Psychology had its headquarters at:

(a) Chennai

(b) Kolkata

(c) Patna

(d) Delhi

385. The prehistoric period of Abnormal Psycho­logy reveals that abnormal behavior is caused by:

(a) Evil Spirits

(b) Hypnosis

(c) Prejudices

(d) Attitudes

386. The great Greek Physician, Hippocrates explained abnormal behaviour in terms of:

(a) Psychosimatic disorder

(b) Evil Spirits

(c) Mental Retardation

(d) Disease of the Brain

387. In 13th century A.D., the Yunani system of medicine was introduced in India by:

(a) Muslim Emperers

(b) Politicians

(c) Hindu Rulers

(d) British Emperers

388. The Indian system of medicine called ‘Ayurveda” i.e.-, science of life had a section dealing with psychiatry called:

(a) Bhutavidya

(b) Siddha

(c) Doshas

(d) Kalpa

389. The “Siddha” system of medicine which was considered even older than Ajurveda was practised:

(a) In the Southern parts of India

(b) In the North-Eastern parts of India

(c) In the Western parts of India

(d) In the Eastern parts of India

390. The first systematic classification of mental diseases was made by:

(a) Sigmund freud

(b) Alfred Adler

(c) C.G. Jung

(d) Kraeplin

391. Who viewed that “Normal and Abnormal” are not different kinds of people but quantitatively different people?

(a) Alfred Adler

(b) C.G. Jung

(c) Sigmund Freud

(d) Eysenk

392. Which model was initially used in the classification of pathological behaviour conditions in India and Greece?

(a) Medical Model

(b) Psychodynamic Model

(c) Behaviouristic Model

(d) Humanistic Model

393. Krapelin classified behavioural disorders in terms of:

(a) Manic Depressive Psychoses and De­mentia Praecox

(b) Schizophrenia and Hysteria

(c) Organic Disorders and Psychosomatic Disorders

(d) Neuroses and Psychoses

394. The term which is used as an analogy that helps a scientist to order his findings and see important relationships among them is called:

(a) Division

(b) Model

(c) System

(d) Theory

395. The psychodynamic model which indicated that personality disorders may develop in individuals who are physically healthy was advanced by:

(a) Sigmund Freud

(b) C. G. Jung

(c) Kraeplin

(d) Alfred Adhr

396. In the psychodynamic model, the concept of “anxiety” was described as:

(a) Ego Development

(b) Inner conflict

(c) Psychic pain

(d) Complexes

397. According to which theory, a stimulus does not initiative a direct response but instead activates an intervening process which in turn initiates a response?

(a) Mediation Theory

(b) Psychoanalytic Theory

(c) Modelling

(d) Operant conditioning

398. Social Learning is otherwise known as:

(a) Mediation

(b) Behaviouristic Model

(c) Modelling

(d) Latent Learning

399. Statistical model was pioneered by:

(a) Sigmund Freud

(b) C. G. Jung

(c) Eysenk

(d) Alfred Adler

400. The psychodynamic model considers the causes of abnormality as psychological and as being rooted in the:

(a) Unconscious

(b) Conscious

(c) Subconscious

(d) Mind

Answers

301. (d) 302. (a) 303. (a) 304. (c) 305. (c) 306. (a) 307. (c) 308. (a) 309. (c) 310. (a) 311. (b) 312. (a) 313. (d) 314. (a) 315. (a) 316. (b) 317. (a) 318. (a) 319. (a) 320. (c) 321. (a) 322. (c) 323. (a) 324. (b) 325. (a) 326. (a) 327. (a) 328. (c) 329. (b) 330. (a) 331. (b) 332. (c) 333. (b) 334. (a) 335. (b) 336. (c) 337. (d) 338. (d) 339. (a) 340. (a) 341. (a) 342. (a) 343. (b) 344. (c) 345. (a) 346. (b) 347. (d) 348. (b) 349. (a) 350. (d) 351. (c) 352. (c) 353. (d) 354. (b) 355. (b) 356. (c) 357. (b) 358. (b) 359. (d) 360. (a) 361. (b) 362. (d) 363. (c) 364. (a) 365. (b) 366. (b) 367. (a) 368. (a) 369. (b) 370. (d) 371. (b) 372. (a) 373. (d) 374. (c) 375. (b) 376. (a) 377. (a) 378. (b) 379. (a) 380. (b) 381. (a) 382. (b) 383. (c) 384. (a) 385. (a) 386. (d) 387. (a) 388. (a) 389. (a) 390. (d) 391. (d) 392. (a) 393. (a) 394. (b) 395. (a) 396. (c) 397. (a) 398. (b) 399. (c) 400. (a)

Author