(b) Cynophobia

(c) Hematophobia

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Pathophobia

(e) Xenophobia

502. Pathological fears were first recognised by Hippocrates who has mentioned them in his book:

(a) Epidermis

(b) Zoophobics

(c) Monopohobics

(d) Sypholozacs

(e) Pyrophobics

503. The British Philosopher, John Locke had a vivid description of phobia in his essay on:

(a) Sex Education

(b) Human Understanding

(c) Conditioning Behaviour

(d) Environmentalism

(e) Psychophysiological Behaviour

504. Sigmund Freud revealed that phobias result from anxiety that is produced by:

(a) Super ego

(b) Repressed id impulses

(c) Repressed Ego impulses

(d) Stimulated ego

(e) None of the above

505. Morbid fear of noise is otherwise known as:

(a) Zoophobia

(b) Photophobia

(c) Phonophobia

(d) Monophobia

(e) Mysophobia

506. According to Bandura and Rosenthal, a wide range of behaviour including phobic beha­viour may be learned by observing:

(a) A model

(b) A picture

(c) A statue

(d) A Psychologist

(e) An Organism

507. The important techniques which have been reported to be effective in treating phobia are:

(a) Dream Analysis and hypnosis

(b) Hypnosis and Relaxation

(c) Relaxation and Desensitization

(d) Relaxation and Modelling

(e) Hypnosis and Desensitization

508. Fear of open places is termed as:

(a) Acrophobia

(b) Agoraphobia

(c) Nyctophobia

(d) Pyrobhobia

(e) Zoophobia

509. Depressive neurosis is a neurotic disorder characterised by:

(a) Disproportionate depression

(b) Stimulating environment

(c) Loss of sleep

(d) Loss of appetite

(e) over compensation

510. When neurasthenic symptoms of weakness, fatigue, irritability, insomnia, indigestion are accompanied by preoccupation with the complaints, it is called:

(a) Hysteria

(b) Hypochondriacal Neurosis

(c) Obsessive Compulsive Neurosis

(d) Phobia

(e) None of the above

511. Generally electro stock therapy and drug therapy are used for the treatment of:

(a) Depressive Neurosis

(b) Hysteria

(c) Phobia

(d) Obsessive compulsive Neurosis

(e) Hypochondriacal Neurosis

512. Behaviourists viewed that hypochondriacal symptoms are learnt from:

(a) Friends and relatives

(b) Parents who serve as models

(c) Neighbouring children

(d) School mates

(e) None of the above

513. The technique of “Thought Stopping” is generally used to treat:

(a) Obsessives

(b) Depressives

(c) Hysterics

(d) Phobics

(e) Psychotics

514. Neurasthenic neurosis is characterised by:

(a) Fatigue and Aches

(b) Conflicts and tensions

(c) Nausea and belching

(d) Loss of memory

(e) Loss of appetite

515. The term “free-floating anxiety” is con­nected with:

(a) Hysteria

(b) Anxiety Neurosis

(c) Phobia

(d) Hypochondriacal Neurosis

(e) Depressive Neurosis

516. Who coined the term “Neurosis” in 1769 to refer to disordered sensations of the nervous system?

(a) William James

(b) Sigmund Freud

(c) William Cullen

(d) C.G. Jung

(e) Alfred Adler

517. Anxiety is the main symptom of:

(a) Psychosomatic Reaction

(b) Frustration

(c) Mental Retardation

(d) Neurosis

(e) Psychosis

518. According to Jenkins, anxiety neurotics often hail from families which set:

(a) High expectations

(b) Low expectations

(c) Low achievement

(d) High achievement

(e) None of the above

519. Fear of contamination is otherwise known as:

(a) Monophobia

(b) Mysophobia

(c) Pyrophobia

(d) Ochlophobia

(e) Zoophobia

520. As compared to other neuroses, phobias are relatively common in:

(a) Young women

(b) Young men

(c) General Population

(d) Old men

(e) Old women

521. Who attempted to explain phobia in terms of two related sets of learning, namely, classical conditioning and instrumental conditioning?

(a) Wolpe (1960)

(b) Mowrer (1947)

(c) Thorndike (1935)

(c) Ellis (1962)

(e) William Cullen (1979)

522. The twentieth century is called the age of:

(a) Reasoning

(b) Creativity

(c) Anxiety

(d) Progress

(e) Conflict

523. Karen Homey viewed that basic anxiety arises from:

(a) Childhood insecurities

(b) Adolescent conflicts

(c) Narcissism

(d) Sexual conflicts

(e) None of the above

524. Abnormal anxiety in which the patient is unaware of the causes is known as:

(a) Chromic Anxiety

(b) Acute Anxiety

(c) Possession Syndrome

(d) Free-floating Anxiety

(e) None of the above

525. An irrational fear of attending school is known as :

(a) Zoophobia

(b) School Phobia

(c) Agoraphobia

(d) Acrophobia

(e) Astraphobia

526. The concept of basic anxiety is basic to:

(a) Horney’s Psychology

(b) Freud’s Psychoanalysis

(c) Jung’s Analytical Psychology

(d) Adler’s Individual Psychology

(e) None of the above

527. Who viewed that there are three components of basic anxiety— feelings of helplessness, hostility and isolation?

(a) Sigmund Freud

(b) C. G. Jung

(c) Karen Horney

(d) Alfred Adler

(e) G. W. Allport

528. Phobia was first recognised by:

(a) Indians

(b) English people

(c) Hippocrates

(d) Eysenk

(e) Coleman

529. Who defined phobia as a persistent fear of some objects or situations which presents no actual danger to the patient or in which the danger is magnified out of all proportion to its actual seriousness?

(a) Coleman (1981)

(b) White (1964)

(c) Freud

(d) C.G. Jung

(e) Alfred Adler

530. A fear medicated avoidance out of pro­portion to danger posed by a particular object or situation is called:

(a) Hysteria

(b) Phobia

(c) Anxiety Neuroses

(d) Schizophrenia

(e) Manic Depressive Psychoses

531. A morbid on pathological fear which the patient realizes to be absurd but nevertheless is unable to explain and overcome is called:

(a) Delusion

(b) Phobia

(c) Hypochondria

(d) Schizophrenia

(e) Psychotic Fears

532. Phobias are more common among:

(a) Adults

(b) Children

(c) Young women

(d) Young men

(e) Old men

533. The percentage of phobic reaction is slightly greater in:

(a) Females

(b) Males

(c) Children

(d) Boys

(e) Girls

534. Phobias can be classified into two types and these are:

(a) Psychotic phobia and Traumatic phobia

(b) Psychosomatic phobia and Emotional phobia

(c) Traumatic phobia and classical phobia

(d) Neurotic phobia and Traumatic phobia

(e) None of the above

535. Neurotic Phobias represent a strong ten­dency and persistent fear:

(a) To differentiate objective from sub­jective behaviour

(b) To generalize dissimilar objects

(c) To generalize similar objects or events

(d) To differentiate emotional reactions from trauma

(e) None of the above

536. Fear of moths, spiders, cockroaches, rats, fear for dark places are typical examples of:

(a) Neurotic phobia

(b) Traumatic phobia

(c) Schozophrenia

(d) Delusion

(e) Hypochondria

537. In which phobia reaction, a single traumatic event is sufficient to establish a severe fear for a life time?

(a) Neurotic Phobia

(b) Traumatic Phobia

(c) Gynophobia

(d) Critical Phobia

(e) Psychotic Phobia

538. Mark’s explanation for phobias was based on:

(a) Endocrinology

(b) Psychological responses

(c) Psychoanalysis

(d) Psychophysiological Responses

(e) None of the above

539. The duration of the process from arrival of the impulse to stimulus of the postsynaptic neuron is only about:

(a) 0.3 millisecond

(b) 0.6 millisecond

(c) 0.5 millisecond

(d) 0.9 millisecond

(e) None of the above

540. A neuron has a resting potential of about:

(a) -30 millivolts

(b) – 20 millivolts

(c) -10 millivolts

(d) -70 millivolts

541. Proximodistal sequence is a consequence of:

(a) Speech development

(b) Motor development

(c) Emotional development

(d) Cognitive development

(e) None of the above

542. The effects of simultaneous stimuli at different places on the neuron’s surface added together are called:

(a) Spatial summation

(b) Temporal Summation

(c) Resting potential

(d) Absolute Refractory Period

(e) None of the above

543. The pairs of peripheral spinal nerves connected to the spinal cord are:

(a) Thirty Two

(b) Thirty

(c) Twenty Nine

(d) Thirty One

(e) Thirty Six

544. The largest part of the old fore-brain is the:

(a) Limbic System

(b) Reticular Formation

(c) Cerebral Cortex

(d) Cerebellum

(e) None of the above

545. The two hemispheres of the forebrain are interconnected by bundles of fibres called:

(a) Fissures

(b) Commissures

(c) Baselines

(d) Dividing Lines

(e) None of the above

546. The largest commissure is called:

(a) Cerebellum

(b) Corpus Callosum

(c) Cerebrum

(d) Medulla

(e) None of the above

547. The twelve pairs of peripheral nerves con­taining fibres running to and from the brain stem are called:

(a) Cranial nerves

(b) Nerve fibres

(c) Autonomic nerves

(d) Brain nerves

(e) None of the above

548. The typical rhythm obtained from the occipital region of the cortex which has an average frequency of about 10 cycles per second is known is:

(a) Alpha rhythm

(b) Delta waves

(c) Electro-magnetic waves

(d) Electro-chemical waves

(e) None of the above

549. The removal of the brain tissue for experi­mental purposes is known as:

(a) Removal

(b) Lesion

(c) Operation

(d) Extirpation

(e) None of the above

550. A psychosurgical procedure in which the white nerve fibres connecting the frontal lobes with the thalamus are cut is known as:

(a) Extirpation

(b) Loboctomy

(c) Lesion

(d) Operation

(e) None of the above

551. The point of contact of a motor neuron with a muscle is known as:

(a) Synaptic junction

(b) Neuromotor junction

(c) Nerve junction

(d) Neuromuscular j unction

(e) None of the above

552. Carriers of hereditary traits are called:

(a) Chromosomes

(b) Spermatozoa

(c) Genes

(d) Zygote

(e) None of the above

553. The normal prenatal period of human development calculated in days is about:

(a) 250

(b) 260

(c) 280

(d) 290

554. Development occuring from head to foot is known as:

(a) Proximodistal Development

(b) Cephalocaudal Development

(c) Sensorimotor Development

(d) Operational Development

(e) None of the above

555. The connecting link between the placenta and the embryo is called:

(a) Amniotic Sac

(b) Fallopian tube

(c) Umbilical Cord

(d) Amniotic Cord

(e) None of the above

556. Male gonads produce:

(a) Ova

(b) Cells

(c) Spermatozoa

(d) DNA

(e) None of the above

Answers

501. (a) 502. (a) 503. (b) 504. (b) 505. (c) 506. (a) 507. (c) 508. (b) 509. (a) 510. (b) 511. (a) 512. (b) 513. (a) 514. (a) 515. (b) 516. (c) 517. (d) 518. (a) 519. (b) 520. (c) 521. (b) 522. (c) 523. (a) 524. (d) 525. (b) 526. (a) 527. (c) 528. (c) 529. (a) 530. (b) 531. (b) 532. (b) 533. (a) 534. (d) 535. (c) 536. (a) 537. (b) 538. (d) 539. (c) 540. (d) 541. (b) 542. (a) 543. (d) 544. (a) 545. (b) 546. (b) 547. (a) 548. (a) 549. (d) 550. (b) 551. (d) 552. (c) 553. (c) 554. (b) 555. (c) 556. (c)

Author