(b) Tricks

(c) Stimulus and Response

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Mnemonic Devices

(e) None of the above

602. When responses of the original and interpolated learning materials are identical:

(a) There is amnesia

(b) There is inhibition

(c) There is facilitation

(d) There is generalization

(e) There is differentiation

603. Interference Theory has undergone consi­derable upheavals during the last few years and it has moved away from pure:

(a) Behaviourism

(b) Structuralism

(c) Functionalism

(d) Associationism

(e) None of the above

604. Virtually interference was considered to be a matter of:

(a) Stimulus Competition

(b) Response Competition

(c) Photographic Memory

(d) Eidetic Images

(e) None of the above

605. Who, with some experimental evidences, has shown that proactive interference plays a very important role in determining paired- associate recall?

(a) Kohler

(b) Robinson

(c) Underwood

(d) E. L. Throndike

(e) J.B. Watson

606. The essence of which theory reveals that the temporal dimension of experience is transferred into spatial dimensions within the brain field and is thereby rendered interpretable by the same principle that apply to perception ?

(a) Interference Theory

(b) Trace Theory

(c) Psychoanalytic Theory

(d) Motivational Theory

(e) None of the above

607. Who, in his stimulating book “Remem­bering”, explores the theory of constructive changes in memory?

(a) Ebbinghaus

(b) Robinson

(c) Berlett

(d) Anderson

(e) Gates

608. Who has experimented with a North American Folk Tale “The War of Ghosts” to show constructive changes in memory?

(a) Ebbinghaus

(b) Irion

(c) Robinson

(d) Bertlett

(e) Anderson

609. One boy, after reading a novel for one hour, took 16 trials to remember a poem. Another boy, after resting for one hour, took 12 trials to remember the same poem. What is the independent variable in this experiment?

(a) Retroactive Inhibition

(b) Verbal Learning

(c) Proactive Inhibition

(d) Rote Memory

(e) None of the above

610. Sometimes we forget the story of a film because of its similarity with other film stories we have seen before or after it. Such forgetting is due to:

(a) Amnesia

(b) Interference

(c) Conflict

(d) Tension

(e) Fatigue

611. You learn something and try to find out how much you have retained after a week by trying to learn that again. What is this method of testing retention called?

(a) Relearning and Savings

(b) Recognition

(c) Reconstruction

(d) Recall

(e) None of the above

612. The average span of immediate memory is:

(a) 5 (Five)

(b) 3 (Three)

(c) 7 (Seven)

(d) 9 (Nine)

(e) 6 (Six)

613. When learning of new things interferes with the memory of things learned earlier, the type of interference is called as:

(a) Proactive Inhibition

(b) Retroactive Inhibition

(c) Response Interference

(d) Stimulus Interference

(e) None of the above

614. Blueler was a/an:

(a) French Psychiatrist

(b) German Psychiatrist

(c) Swiss Psychiatrist

(d) Russian Psychiatrist

(e) Indian Psychiatrist

615. The emotional responses of schizophrenics are:

(a) Haphazard

(b) Dynamic

(c) Specific

(d) Not specific

(e) None of the above

616. “Benign Stuper” is associated with:

(a) Delusions of Grandure

(b) Delusions of persecution

(c) Delusions of Nihillism

(d) Delusions of Death

(e) None of the above

617. Kretschmer stressed that schizophrenic patients tend to be:

(a) Asthenic

(b) Athletic

(c) Pyknic

(d) Somatotonic

(e) Viscerotonic

618. In his psychoanalytic theory, Freud depicts that phobias result from anxiety that is produced by repressed:

(a) Id impulses

(b) Ego

(c) Superego

(d) Libido

(e) None of the above

619. The classical case of “Little Hans” depicting how phobias result from anxiety that is produced by repressed id impulses was illustrated by:

(a) C. G. Jung

(b) Anna Freud

(c) Sigmund Freud

(d) Alfred Adler

(e) Otto Rank

620. The fear-mediated avoidance out of proportion to the danger posed by a particular object of situation is called:

(a) Delusion

(b) Phobia

(c) Hallucination

(d) Obsessive compulsive Neurosis

(e) None of the above

621. Pathological fears were first recognized by:

(a) Eysenk

(b) Hippocrates

(c) Allport

(d) Kretzchmer

(e) None of the above

622. J. B. Watson’s experiment of conditioning fear in little Albert is often quoted to ex­plain:

(a) Histeria

(b) Obsessive Compulsive Neurosis

(c) Phobia

(d) Schizophrenia

(e) Epilepsy

623. In 1947, the learning theorist Mowrer tried to explain phobia in terms of two related sets of learning namely:

(a) Classical conditioning and Instrumental conditioning

(b) Insightful learning and Trial and Error Learning

(c) Operant conditioning and Insightful learning

(d) Imitation and Imprinting

(e) None of the above

624. Relaxation and desensitization are two techniques that have been reported to be effective in the treatment of:

(a) Hysteria

(b) Phobia

(c) Schizophrenia

(d) Epilepsy

(e) None of the above

625. In which type of neurotic disorder the individual suffers from unwelcome and unpleasant ideas which recur again and again?

(a) Hysteria

(b) Obsessive-Compulsive Neurosis

(c) Phobia

(d) Anxiety Neurosis

(e) None of the above

626. The most common symptoms of catatonic schizophrenia is regression to a state of:

(a) Motor disturbances

(b) Speech disturbances

(c) Personality disorder

(d) Adjustment difficulties

(e) None of the above

627. According to Freudian Psychoanalytic theory, schizophrenia is regression to a state of:

(a) Anal stage

(b) Oral stage

(c) Phallic stage

(d) Primary Narcissism

(e) None of the above

628. To explain schizophrenic behaviour Ulman and Kretzchemer have applied the :

(a) Programmed Learning

(b) Social Learning Model

(c) Systematic Desensitization

(d) Milieu Theory

(e) Family Theory

629. Ronald Laing’s theory of schizophrenia reveals that it is certain kind of:

(a) Problematic Experience and behaviour

(b) Personality Disorder

(c) Motor Disorder

(d) Verbal Disorder

(e) None of the above

630. The chief difference between paranoid states and paranoid schizophrenia lies only in the degree of:

(a) Creativity

(b) Personality Organisation

(c) Intelligence (I.Q.)

(d) Motivation

(e) None of the above

631. The social learning theory explains schizophrenia in terms of absence reaction to :

(a) Environmental stimuli

(b) Social stimuli

(c) Physical stimuli

(d) Both environmental and physical stimuli

(e) None of the above

632. The concept of manic depressive psychoses was developed by:

(a) Kraepelin

(b) J. D. Page

(c) Mc Farland

(d) Pallock

(e) Rosaneff

633. Which type of mental disorder is said to occur in old age when both men and women go through physiological changes called climatic and menopause respectively?

(a) Paranoia

(b) Catatonia

(c) Involutional Melancholia

(d) Alcoholic Psychoses

(e) None of the above

634. In “Manic Stuper”, there is extreme:

(a) Psychomotor Retardation

(b) Extroversion

(c) Intoxication

(d) Temper Tantrum

(e) None of the above

635. Down’s syndrome is caused by:

(a) Infection

(b) Intoxication

(c) Chromosomal aberratons

(d) Emotional Trauma

(e) None of the above

636. In India, psychoanalysis as a therapeutic procedure, was introduced by:

(a) R. Rath

(b) G. Bose

(c) J. P. Das

(d) V. Veeraraghavan

(e) None of the above

637. The techniques used by psychoanalysts to trace the repressed conflicts are:

(a) Hypnosis and Introspection

(b) Case history and Introspection

(c) Free Association and Dream Analysis

(d) Clinical method and observation

(e) None of the above

638. Clinet-centred therapy is otherwise known as:

(a) Chemo Therapy

(b) Directive Therapy

(c) Group Therapy

(d) Non-directive Therapy

(e) Family Therapy

639. Non-directive therapy is associated with the name of:

(a) Stein (1971)

(b) Carl Rosers (1951)

(c) Leoff (1970)

(d) Harding (1965)

(e) Houghton (1967)

640. The key-concept in Rogerian Therapy is:

(a) Self-regulation

(b) Self-Confidence

(c) Self-actualization

(d) Self-evaluation

(e) None of the above

641. The proponent of Gestalt Therapy is:

(a) Frederik S. Peris (1969)

(b) W. Kohler

(c) Koffka

(d) Wortheimer

(e) None of the above

642. “Rational-emotive Therapy” has been initiated by:

(a) Kennedy (1971)

(b) Moldofsky (173)

(c) Ponick (1971)

(d) Ellis (1975)

(e) None of the above

643. With the experiment on Albert, J.B. Watson may be considered to have pioneered:

(a) Group Therapy

(b) Non-directive Therapy

(c) Behaviour Therapy

(d) Directive Therapy

(e) None of the above

644. Which therapy is generally used for the treatment of chronic alcoholism and homosexuality?

(a) Directive Therapy

(b) Non-directive Therapy

(c) Aversion Therapy

(d) Group Therapy

(e) Chemo Therapy

645. Who has coined “Psychodrama” with “Group Therapy” in 1931?

(a) Stein brook

(b) Paul

(c) J. L. Moreno

(d) Freedman

(e) Kaplan

646. The first brain surgery on a human patient was done by:

(a) Antonio Egas Moniz

(b) Kline

(c) Wolman

(d) Cliffe

(e) Cochran

647. Now-a-days, biofeedback is being used in the treatment of:

(a) Hysteria

(b) Phobia

(c) Psychosomatic disorders and epilepsy

(d) Paranoia

(e) Catatonia

648. Hypnosis is an artificially induced trance state characterized by:

(a) Personality disintegration

(b) Complexity of motives

(c) Homeostatic imbalances

(d) Heightened suggestibility

(e) None of the above

649. The duration of the behaviour therapy is much shorter than other types of therapies. Hence it is:

(a) Less expensive and easier

(b) Not applicable for abnormal diseases

(c) Not practicable

(d) Not being used anywhere in the world

(e) None of the above

650. “Aversion” is one of the conditioning proce­dures used in:

(a) Non-directive Therapy

(b) Directive Therapy

(c) Behaviour Therapy

(d) Group Therapy

(e) None of the above

651. Which technique is none other than a deconditioning or counter conditioning pro­cedure used to breakdown neurotic anxiety reaction in the model of experimental neurosis?

(a) Milieu Therapy

(b) Psychotherapy

(c) Nondirective Therapy

(d) Systematic Desensitisation

(e) None of the above

652. The first account of successful flooding was given by Guthrie when he treated an adolescent girl with an/a:

(a) Acrophobia

(b) Agoraphobia

(c) Nyctophobia

(d) Automobile Phobia

(e) None of the above

653. The existential therapy is also otherwise known as:

(a) Milieu Therapy

(b) Psychotherapy

(c) Group Therapy

(d) Group Therapy

(e) Logo therapy

(f) None of the above

654. “Forensic Psychology” is term that implies psychology in the service of:

(a) Industry

(b) Labour

(c) Employment

(d) Law

(e) None of the above

655. The forensic psychologist occupies two distinct roles in the court, in one, he is a forensic scientist, in the other:

(a) An individual

(b) A psychologist

(c) A clinician

(d) A therapist

(e) None of the above

656. In some cases, phobic neurotics have serious difficulty in making decisions which Kaufman facetiously called:

(a) Agoraphobia

(b) Acrophobia

(c) Decidophobia

(d) Zoophobia

(e) Nyctophobia

657. Sigmund Freud emphatically told that phobias represent displaced anxiety asso­ciated with the:

(a) Oedipus Complex

(b) Electra Complex

(c) Libido

(d) Fixation

(e) Narcissism

658. “Suggestibility” plays a major role in the development of:

(a) Manic-depressive Psychoses

(b) Catatonia

(c) Paranoia

(d) Mass Hysteria

(e) None of the above

659. Conversion Reaction in one individual rapidly spreads to others in:

(a) Phobia

(b) Obsessive Compulsive Neurosis

(c) Dissociative Reaction

(d) Mass Hysteria

(e) None of the above

660. Scizophrenia and Paranoia are considered to be thought disorders, while the affective psychosis is dominated by:

(a) Personality Disorder

(b) Visceral Disturbance

(c) Endocrine Disturbance

(d) Mood Disturbance

(e) None of the above

661. Hebephenic reactions usually occur:

(a) In old age

(b) In adolescence

(c) At an earlier age

(d) In adulthood

(e) None of the above

662. Psychodrama is a very interesting form of group therapy which is based on:

(a) Role-playing techniques

(b) Non-directive principles

(c) Directive principles

(d) Defence mechanism

(e) None of the above

663. A psychoanalytic procedure for probing the unconscious in which the individual gives a running account of his every thought or feeling is known as:

(a) Hypnosis

(b) Behaviour Therapy

(c) Free-Association

(d) Non-Directive Therapy

(e) None of the above

664. Hematophobia is otherwise known as:

(a) Hemophobia

(b) Zoophobia

(c) Nyctophobia

(d) Ochlophobia

(e) Acrophobia

665. To fake illness or disability symptoms consciously is called:

(a) Peptic Ulcer

(b) Psychosomatic Disorder

(c) Malinger

(d) Thought Disorder

(e) Personality Disorder

666. The fixed belief that everything is unreal is called:

(a) Delusion of Grandure

(b) Delusion of Persecution

(c) Universal Illusion

(d) Nihilistic Delusion

(e) Personal Illusion

667. Any adjustive demand that required coping behaviour on part of the individual or group is called:

(a) Conflict

(b) Tension

(c) Trauma

(d) Stress

(e) None of the above

668. Taking one’s own life is:

(a) Regression

(b) Narcissism

(c) Death Instinct

(d) Suicide

(e) None of the above

669. Temporary loss of consciousness resulting from cerebral anemia is known as:

(a) Coma

(b) Death

(c) Suicide

(d) Syncope

(e) Dream

670. A group or pattern of symptoms which occur together in a disorder and represent the typical picture of the disorder is called:

(a) Anomaly

(b) Difficulties

(c) Disorders

(d) Syndrome

(e) None of the above

671. Psychosis and related thought disturbances characterized by severe disturbances of feeling are called:

(a) Personality Disorders

(b) Emotional Disorders

(c) Vocational Disorders

(d) Affective Disorders

(e) None of the above

672. Brain waves having a frequency of 8 to 12 cycles per second and accompanied by a state of wakeful relaxation are known as:

(a) Beta waves

(b) Alpha waves

(c) Gama waves

(d) EEG waves

(e) None of the above

673. A mild schizophrenic who is not hospi­talized and continues to live and function in the community is known as:

(a) Ambulatory Scizophrenic

(b) Catatonic

(c) Paranoid

(d) Phobic

(e) Hysteric

674. Insensitivity to pain without loss of consci­ousness is known as:

(a) Amnesia

(b) Abasia

(c) Analgesia

(d) Nausea

(e) None of the above

675. Apaxia is the loss of ability to perform:

(a) In a definity way

(b) Purposeful movements

(c) In a systematic way

(d) In a haphazard way

(e) None of the above

676. Brain waves having a frequency of 18 to 30 cycles per second and associated with problem solving and feelings of tension are known as:

(a) Gama Waves

(b) EEG Waves

(c) Alpha Waves

(d) Beta Waves

(e) None of the above

677. Extreme form of thought modification and control is known as:

(a) Hypnosis

(b) Free-Association

(c) Brain-storming

(d) None of the above

678. The attempt to use Alpha or other brain waves for psychotherapeutic purposes is called:

(a) ECS therapy

(b) Brain Wave Therapy

(c) Brain Storming

(d) Free-Association

(e) None of the above

679. Which type of Schizophrenia is characte­rized by periods of extreme excitement and extreme withdrawal?

(a) Paranoia

(b) Hebephrenic Type

(c) Catatonic Schizophrenia

(d) Simple Type

(e) None of the above

680. The discharge of emotional tension asso­ciated with repressed traumatic material is called:

(a) Regression

(b) Catharsis

(c) Emotional Trauma

(d) Conflict

(e) None of the above

681. Bleeding into brain tissue from ruptured blood vessel is called:

(a) Brain Storming

(b) Brain washing

(c) Brain Surgery

(d) Cerebral Haemorrhage

(e) None of the above

682. Energizer is a drug which has:

(a) Inhibitory Effect

(b) Disorganising Effect

(c) Disintegrating Effect

(d) Stimulating Effect

(e) None of the above

683. The catalyst regulating metabolic activities is known as:

(a) Hormone

(b) Andorgens

(c) Adrenalin

(d) Enzyme

(e) None of the above

684. The technique of behaviour modification in which people are rewarded for appropriate behaviour with tokens that can be exchanged for desired items or privileges is known as:

(a) Partial Reinforcement

(b) Continuous Reinforcement

(c) Token Economy

(d) Latent Learning

(e) None of the above

685. The process in psychotherapy in which the clients project attitudes and emotions applicable to another significant person or to the therapist is called:

(a) Free-association

(b) Transference

(c) Hypnosis

(d) Programmed Instruction

(e) None of the above

686. The treatment of the mental disorders by improving social relationships and modi­fication of the environment is known as :

(a) Group Therapy

(b) Behaviour Therapy

(c) Chemotherapy

(d) Sociotherapy

(e) None of the above

687. Providing reeducation and suitable environment in dealing with criminals and delinquents is known as:

(a) Criminology

(b) Integrated Learning

(c) Programmed Learning

(d) Rehabilitation

(e) None of the above

688. Insatiable impulse for sexual gratification in women is known as:

(a) Cleptomania

(b) Schizophrenia

(c) Toxic Psychosis

(d) Nymphomania

(e) None of the above

689. Which term was coined by Braid to replace the term “Mesmerism”?

(a) Free-association

(b) Brain Storming

(c) Hypnotism

(d) Brain Washing

(e) None of the above

690. “Loss of Appetite” is otherwise known as:

(a) Aphonia

(b) Anorexia

(c) Astasia-abasia

(d) Amnesia

(e) None of the above

691. Marked disturbance in the coordination of voluntary muscular movements is called:

(a) Astasia-abasia

(b) Anorexia

(c) Amnesia

(d) Ataxia

(e) Aphonia

692. Treatment of interpersonal aspects of the individual’s life situation is known as:

(a) Group therapy

(b) Behaviour Therapy

(c) Non-directive therapy

(d) Sociotherapy

(e) None of the above

693. Somnabulism refers to:

(a) Walking Imbalances

(b) Standing Imbalances

(c) Simple Intoxiation

(d) Sleepwalking

(e) None of the above

694. A pattern of maladaptive behaviour in which a person responds to life stress with persistent anxiety or other behaviour representing attempts to control the anxiety is known as:

(a) Psychosis

(b) Psychosomatic Disorder

(c) Neurosis

(d) Mental Retardation

(e) None of the above

695. The chief symptom of neurosis is:

(a) Anxiety

(b) Tension

(c) Delusion

(d) Hallucination

(e) None of the above

696. The relation of a neurotic with reality is:

(a) Not defective

(b) Haphazard

(c) Dynamic

(d) Defective

(e) None of the above

697. Amnesia refers to:

(a) Long term memory (LTM)

(b) Short term memory (STM)

(c) Loss of Memory

(d) Reminiscence

(e) None of the above

698. A “fugue” is a combination of:

(a) Amnesia and Physical flight

(b) Astasia-Abasia and Somnabulism

(c) Paresthesia and Anesthesia

(d) Cramps and Visceral impairment

(e) None of the above

699. Who coined the word “neurses” to explain disordered sensations of the nervous system?

(a) I.P. Pavlov

(b) R.L. Jenkins

(c) William Cullen

(d) J. D. Page

(e) None of the above

700. One important advantage of neurosis over psychosis is that a neurotic is conscious of his:

(a) Abnormal symptoms

(b) Personally

(c) Creativity

(d) Intelligence

(e) None of the above

Answers

601. (c) 602. (c) 603. (d) 604. (b) 605. (c) 606. (b) 607. (c) 608. (d) 609. (c) 610. (b) 611. (a) 612. (c) 613. (b) 614. (c) 615. (d) 616. (d) 617. (a) 618. (a) 619. (c) 620. (b) 621. (b) 622. (c) 623. (a) 624. (b) 625. (b) 626. (a) 627. (d) 628. (b) 629. (a) 630. (b) 631. (b) 632. (a) 633. (c) 634. (a) 635. (c) 636. (b) 637. (c) 638. (d) 639. (b) 640. (c) 641. (a) 642. (d) 643. (c) 644. (c) 645. (c) 646. (a) 647. (c) 648. (d) 649. (a) 650. (c) 651. (d) 652. (d) 653. (d) 654. (d) 655. (c) 656. (c) 657. (a) 658. (d) 659. (d) 660. (d) 661. (c) 662. (a) 663. (c) 664. (a) 665. (c)666. (d) 667. (d) 668. (d) 669. (d) 670. (d) 671. (d) 672. (b) 673. (a) 674. (c) 675. (b)676. (d) 677. (d) 678. (b) 679. (c) 680. (b) 681. (d) 682. (d) 683. (d) 684. (c) 685. (b)686. (d) 687. (d) 688. (d) 689. (c) 690. (b) 691. (d) 692. (d) 693. (d) 694. (c) 695. (a)696. (a) 697. (c) 698. (a) 699. (c) 700. (a)

Author